Hirojuki Šanada, Toranaga u seriji
Kultura

Šta najbolje serije 2024. govore o televiziji i svetu?

Ko su najveći dobitnici i gubitnici nominacija za nagradu Emmy - sve o najboljim TV programima na Velikim pričama

Hirojuki Šanada, Toranaga u seriji Hirojuki Šanada kao Toranaga u seriji “Šogun”, koja prednjači sa 25 nominacija za nagradu Emmy / Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia
jul 18 2024, 12:51

Podeli

Postoji teorija da teme kojima se bave najvažnije serije na svetu nepogrešivo hvataju duh vremena.

Kada je ono počelo da se normalno priča o seksu, gledali smo četiri žene koje su upravo to i radile, kada smo normalizovali psihoterapiju, na nju je krenuo čak i jedan mafijaš, kada nas je bilo strah od tehnologije, pogledali smo u crno ogledalo, kada smo strahovali od toga da uništavamo planetu i život na njoj, vratili smo se u najveću nuklearnu tragediju i paničili zbog gljiva koje bi nas sve pretvorile u zombije.

Ako je ta teorija tačna – a kao i sve teorije koje se bave pop-kulturom, može da bude tačna samo onoliko koliko ste spremni da zažmurite na jednak broj potpuno suprotnih tumačenja – onda nam i nije toliko strašno kao što naslovne strane to govore.

Nominacije za najprestižniju nagradu u svetu serija, dokumentaraca, televizijskih filmova i rijalitija, Emmy 2024, donele su nekoliko iznenađenja, nekoliko važnih favorita i nekoliko naznaka da će sve – uprkos onome što se događa u Americi i ostatku planete – ipak biti okej.

U ovom tekstu dajemo vam kratak pregled onoga što smo gledali, onoga što je važno i onoga što će biti nagrađeno, a za više informacija, znanja i bindžovanja, kliknite na preporučene linkove ili posetite naš specijal Najbolje serije: Emmy 2024.

Fumi Nikaido u seriji “Shogun”Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Apsolutni junak dana je “Šogun”, rimejk čuvene serije s početka osamdesetih godina prošlog veka, a nastao po bestseleru Džejmsa Klavela. Mreža FX (i Disney+, na kojem se serija može gledati u Srbiji) mnoge je iznenadila odlukom da veći deo dijaloga bude na japanskom, što obično ne prolazi dobro na engleskom govornom području. Ipak, sa 25 nominacija, priča o belcu izgubljenom u tuđem svetu – kad smo već kod duha vremena – i moralnim dilemama Toranage-sana, najbolja je potvrda da smo žedni novih saznanja.

U kategoriji “komedija”, koja se na Emijima shvata jako široko, oboren je rekord. “The Bear” je zaradio 23 nominacije, što je za jednu više od kultnog “30 Rock” iz 2009. godine. Da li je komedija ili ne, to je možda manje važno.

Džeremi Alen Vajt u 3. sezoni serije

Džeremi Alen Vajt u 3. sezoni serije “The Bear” BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Naš kritičar Slobodan Vujanović nije bio oduševljen trećom sezonom, a nisu ni mnoge njegove kolege. Ipak, važno je istaći da su ove nominacije bile zapravo za drugu sezonu. A ona je, podsetimo se i toga, prošla mnogo bolje. A koji ste vi lik iz serije “The Bear”?

Komedija je, na svoj način, i “Fallout”, mada krvava. Stefan Đukić je ekranizaciju legendarnog serijala video-igara nazvao “televizijskim događajem godine“; Vujanović se nadovezao sa pitanjem zašto je uvek ovako lepo gledati propast Amerike.

Ella Purnell u sceni iz prve sezone serije Fallout, po serijalu video-igara

Ella Purnell u sceni iz prve sezone serije FalloutAmazon / Everett / Profimedia

Druga vrsta naučne fantastike je kontroverzni, osporavani, ali nepobitno popularni “3 Body Problem”, nastao po serijalu knjiga autora po imenu Liju Cisin. Na Velikim pričama obradili smo “Problem tri tela” iz mnogo uglova, od psihološkog do filozofskog.

3 Body Problem serija, naučna fantastika

3 Body ProblemSupplied by LMK / imago stock&people / Profimedia

Na “laganijoj” strani je, ali samo na prvi pogled, i crnohumorni “Baby Reindeer”. Netflixov “iznenadni” hit, o komičaru kojeg proganja žena koja možda postoji a možda baš i ne, pobrao je čak 11 nominacija.

Idealan trenutak da se prisetimo teksta Mirjane Narandžić o tome kako smo svi postali stalkeri, ili podkasta u kojem je Ana Mitić razgovarala sa Ivom Branković i Miom Popić o erotomaniji i proganjanju. O traumi je pisala Ina Poljak, a drugačiji pogled dao je, opet, Slobodan Vujanović u svom tekstu “Da li je važnije ‘šta’ nego ‘kako’?”.

Ričard Gad, Baby Reindeer, istina i snimanje

Idejni tvorac Ričard Gad priča o seriji “Baby Reindeer”BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dobro se ove godine kotirao i “True Detective“, još bolje “Slow Horses“, bilo je mesta i za “Fargo” i za Kapotija i labudove i neizbežno talentovanog gospodina Riplija, kojeg će najbolje opisati Ivan Radojčić; uvek je tu i “The Crown” i kod nas nedovoljno poznati “The Morning Show” (čak 16 nominacija), a od dokumentaraca koje ne bi trebalo propustiti tu su priča o Bekamu i Bekamovima i o “Najvećoj noći u popu“, u nas iz pera profesora Aleksandra S. Jankovića.

Neke od serija koje nam nisu dopale tastatura – ali biće prilike da to ispravimo – su “Mr. and Mrs. Smith”, kao i fenomenalni, topli “Reservation Dogs”, jedna od onih serija koju dugujete sebi.

Ukupno, najuspešniji je (zasad) Netflix, sa ukupno 107 nominacija. FX, koji ima i “Šoguna” i “Medveda”, napabirčio je 93, dok je “teškaš” HBO, Real Madrid ovog posla, trenutno trećeplasirani sa 91 nominacijom.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price