Kultura

“Problem tri tela” je moderno jevanđelje

Ova serija nudi jedan jezgrovit sažetak svih onih strasti koje su nas poslednjih nekoliko godina uzburkavale

/ Netflix / Everett / Profimedia
apr 20 2024, 05:00

Podeli

Prva sezona Netfliks serije “The Three-Body Problem” doživela je vrtoglav i munjevit uspeh. Bazirana na romanu poznatog kineskog autora Liju Cisina, ova apokaliptička bajka govori nam mnogo o nama samima i našim društvima.

Slovenački filozof Slavoj Žižek svoje društvene i političke teorije često potkrepljuje šalama, ali neretko i primerima iz masovne i popularne kulture. Ilustrujući svoju poentu televizijskim serijama ili Starbaksovom marketinškom strategijom, on nam omogućava da razlikujemo diskurs, ili, da nazovemo to tako, pozadinsku buku našeg vremena, mnogo oštrije od svih takozvanih visokokulturnih dela. Tako Netfliksova serija “The Three-Body Problem” nudi jedan jezgrovit sažetak svih onih strasti koje su nas poslednjih nekoliko godina uzburkavale. Ona bi se na neki način možda mogla smatrati čak i jevanđeljem, svojevrsnim sažetkom svih naših strahova, želja i verovanja.

Ova serija od devet epizoda – čiju drugu sezonu sa velikim nestrpljenjem iščekujemo – predstavlja neosporan televizijski “tour de force”. Serija prija oku, produkcija je uglađena i ušminkana, glumci su verodostojni, a dijalozi zanimljivi. Činjenica da je autor knjiga koje su inspirisale ovu seriju Kinez navodi nas na shvatanje da će apsolutna dominacija Amerike nad masovnom kulturom uskoro biti ništa drugo do daleka uspomena. Uostalom, korejska serija “Squid Game” to nam je u određenoj meri već pokazala.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price