Mr Ripley
Kultura

Svaki Ripley je nesrećan na svoj način

Detalji se menjaju, ali osnove lika su – sve do Netflixovog najnovijeg hita – uvek iste. U čemu je čar riplijevske enigme?

Mr Ripley Mr Ripley / IMAGO / imago / Profimedia
apr 21 2024, 05:00

Podeli

Serija “Ripley” koja je na striming platformi Netflix debitovala početkom aprila, najnoviji je u nizu portreta ovog prevaranta koji se prvi put pojavljuje kao glavni lik knjiga autorke Patricie Highsmith pedesetih godina dvadesetog veka. U osam epizoda, od kojih je svaku napisao i režirao Oskarom ovenčani scenarista Steven Zaillian (“Šindlerova lista”), ovaj klasični kameleon (glumi ga Andrew Scott) opet menja boje, i to u hiperstilizaciji crno-bele tehnike.

Tokom skoro sedam decenija, Tom Ripley se pojavio u pet knjiga koje je napisala Highsmithova, pet filmova, više televizijskih epizoda – pa čak i u radio drami. Taj lik tumačili su Matt Damon, Alain Delon, Dennis Hopper, John Malkovich i sad, Andrew Scott: u čemu je čar te ripleyevske enigme koja privlači ovako raznolike harizme?

Detalji se menjaju, ali osnove lika su uvek iste: vešti prevarant koji s vremenom postaje ubica, neko ko će toliko biti opčinjen okriljem života na visokoj nozi kad ga okusi, da će učiniti sve (i bukvalno sve) da se u njemu zadrži. Ripley mašta o boljem životu, sa čim svako može da se poistoveti.

Pa ipak, ono što ga čini fascinantnim jeste do koje mere ide njegova volja da sebi takav način života ostvari, od trenutka kada mu magnat Herbert Greenleaf poveri misiju da u “Mongibellu” (baziran na poetičnom Portofinu) ubedi njegovog sina Dickeya da se vrati u Ameriku i posveti porodičnom biznisu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price