Džuno Templ u 5. sezoni serije Fargo
Kultura

Fargo: Velika postmoderna prevara

U petoj sezoni, Hawley se ponovo vraća na izvorno mesto zločina, sa svojom "najfargovskijom" sezonom, barem kada je u pitanju simulacija "originala"

Džuno Templ u 5. sezoni serije Fargo / LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
jan 22 2024, 05:00

Podeli

Šesti film braće Coen, “Fargo”, lako je moguće jedini film u kome je uvodna napomena da je “baziran na istinitoj priči” smisleno i kreativno iskorištena. Obično se takve stvari nakače (kvazi)oskarovskim ili televizijskim materijalima da kod gledaoca instantno probude interesovanje i empatiju, a sadržaju daju “na težini”. U ovom filmu, u “istinitost” ove priče bilo je najteže poverovati i napomena je pre služila kao cinična opaska koja je od samog početka gradila konceptualni pristup Coenovih žanru crne krimi komedije.

Iz današnje perspektive, priča o prodavcu automobila koji napravi dil sa kriminalcima da mu otmu ženu, kako bi sa njima podelio otkupninu, plaćenu od strane njegovog bogatog tasta, mogla bi da se protumači kao holivudska satira “alt right življa” i inscenacija američke realnosti u kojoj je posle Trumpa “zaista sve moguće”. Ali, u svoje vreme, “Fargo” je bio samo superzabavan film.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price