Kultura

Najurnebesnija mrlja od mastila u istoriji

Svet čiji strogo implementiran poredak starovremenske elegancije nisu poljuljali ni Vudstok, Votergejt i pad Sajgona tema je serije Ryana Murphyja "Feud: Capote vs. the Swans"

Naomi Watts u seriji Feud: Capote vs. The Swans / Pari Dukovic/FX / Hollywood Archive / Profimedia
mar 01 2024, 05:00

Podeli

Godine 1979, pet godina pre smrti i četiri godine nakon egzila iz zmajevog gnezda snobovštine Aper Ist Sajda, Truman Capote će se pojaviti u jednoj popularnoj talk show emisiji, pokušavajući da se predstavi kao “narodski” čovek. Pa ipak, voditelj David Susskins nije bio ubeđen da je baš tako – na njegovu konstataciju kako je Capote “uvek na nečijoj jahti” ili “u vilama po Long Ajlendu”, Truman će urnebesno braniti sopstvenu fascinaciju povlašćenim slojem i njihovim razmaženim navikama: “Volim bogataše, jer ne pokušavaju stalno nešto da pozajme od mene.”

Upravo ta naklonost buržujima će u podjednakoj meri definisati njega, njegovo stvaralaštvo i putanju njegove literarne slave – od čega su sva tri neumitno krenula po zlu tek što je “Hladnokrvno ubistvo” objavljeno 1966. godine. Truman je uvek umeo da se briljantno našali sa sobom i krugovima u kojima je nazdravljao koktelom jakim kao uvreda, ali ova opaska je bila čista, nerazblažena istina. “Njegov talenat bio je njegov prijatelj”, kako je to jednom o Capoteu oštroumno primetio Norman Mailer. “Njegov uspeh bio je njegov društveni život.”

Capote je u okrilju njujorške aristokratije – na tim maratonskim ručkovima za najboljim stolom u najizvikanijem restoranu, na privatnim večerama za koje su se pozivnice ručno ispisivale i slale poštom mesecima unapred, i u hemptonskim letnjikovcima sa vazda manikiranim travnjacima – živeo na barter. Uslovi trampe su bili relativno jednostavni: on je za sto doneo svoju iskričavu ironiju, svoje kitnjaste anegdote i fabulozno izgovorene prostakluke u zamenu za apsolutno obožavanje vitkih, prelepih, nesrećno udatih žena sa najvišeg sprata društvene hijerarhije Pete avenije. Aludirajući na njihovu gracioznost i taštinu, najznamenitije među njima proglasio je svojim “labudicama”. To su bile: Babe Paley, jedna od urednica u Vogueu, poznata po opsesivnom poznavanju bontona i koja boja posteljine najbolje ide uz muževljeve mnogobrojne afere (suprug joj je bio dugogodišnji direktor CBS-a); “Slim” Keith, bivša manekenka harizmatične pojave i jagodica na koje možeš da se posečeš – a koja je uzgred volela da prespava u zagrljaju Babeinog muža; i C. Z. Guest, preppy princeza koja je povremeno sebi davala oduška boemskim kapricima kao što je nago poziranje Fridinom Diegu Riveri.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price