Kultura

Kad je Amerika bila svet

Kako najnoviji Netfliksov dokumentarac "The Greatest Night in Pop" nije spasao planetu

/ Ilustracija Netflix
feb 10 2024, 05:00

Podeli

Da krenemo od početka:

Oktobra 1984. dokumentarac reditelja Majkla Burka za Bi-Bi-Si o gladnima u Etiopiji ostavio je Boba Geldofa, frontmena drugorazrednog irskog benda Boomtown Rats, zapanjenog u svom stanu sa neobičnom i neozbiljnom idejom da nešto uradi. Trapavi humanitarni koncerti bili su relikvija kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. Osamdesete su bile sve, samo ne altruistička dekada.

Koji dan kasnije pozvao je svog velikog prijatelja Midža Jura iz grupe Ultravox i odlučili su da promptno nešto urade po tom planu. Geldof je napisao reči, a Jur muziku, i nastala je pesma “Do They Know It’s Christmas?”.

Na mesec dana do katoličkog Božića, 25. novembra iste godine, Geldof i Jur su uspeli da skupe četrdesetak najvećih britanskih pop zvezda i snime singl i spot. Bila su tu sva imena koja su sredinu osamdesetih učinila toliko šarenom i razmetljivom. Boj Džordž, Duran Duran, Spandau Ballet, U2, Sting, Bananarama, Style Council, Status Quo, Pol Jang…

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price