Kultura

Kad je Amerika bila svet

Kako najnoviji Netfliksov dokumentarac "The Greatest Night in Pop" nije spasao planetu

/ Ilustracija Netflix
feb 10 2024, 05:00

Podeli

Da krenemo od početka:

Oktobra 1984. dokumentarac reditelja Majkla Burka za Bi-Bi-Si o gladnima u Etiopiji ostavio je Boba Geldofa, frontmena drugorazrednog irskog benda Boomtown Rats, zapanjenog u svom stanu sa neobičnom i neozbiljnom idejom da nešto uradi. Trapavi humanitarni koncerti bili su relikvija kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. Osamdesete su bile sve, samo ne altruistička dekada.

Koji dan kasnije pozvao je svog velikog prijatelja Midža Jura iz grupe Ultravox i odlučili su da promptno nešto urade po tom planu. Geldof je napisao reči, a Jur muziku, i nastala je pesma “Do They Know It’s Christmas?”.

Na mesec dana do katoličkog Božića, 25. novembra iste godine, Geldof i Jur su uspeli da skupe četrdesetak najvećih britanskih pop zvezda i snime singl i spot. Bila su tu sva imena koja su sredinu osamdesetih učinila toliko šarenom i razmetljivom. Boj Džordž, Duran Duran, Spandau Ballet, U2, Sting, Bananarama, Style Council, Status Quo, Pol Jang…

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price