Kultura

“3 Body Problem” je simbol pada Amerike kao TV supersile

Da li je (samo) osam epizoda, sa cenom od 20 miliona dolara po jednoj, zaista serija koja vam je oduzela dah, i koja vam nedvosmisleno deluje kao novi popkulturni fenomen?

/ Ilustracija Netflix
mar 29 2024, 05:00

Podeli

Evo kako sam ja, sa svojim skromnim kapacitetima za prirodne nauke, razumeo tzv. “three-body problem” u fizici. Ako imate tri tela (recimo sunca), nemoguće je (zasada) utvrditi matematičku formulu koja bi anticipirala njihovo kretanje u međusobnoj interakciji. Ako bi se unutar te “trojke” nalazila još neka planeta, ona bi neprekidno bila izložena haotičnom uticaju ova tri sunca koji se nikako ne bi mogao predvideti. To bi život na njoj učinilo izluđujućim, tj. dovelo bi do njegovog istrebljenja.

To vam je, otprilike, sve što treba da znate na ovu temu da biste pratili (novi Netflixov hit?) “3 Body Problem”. Stvar je ionako neophodna samo da objasni (trigeruje) zašto dolazi do jednog procesa i posluži kao metafora (“haos koji dovodi do ekstinkcije”) za nepredvidivi sistem eko-katastrofa koje nas očekuju u budućnosti. Što je ionako bolje i intenzivnije plasirano u kineskoj verziji ove serije.

Ali pozabavimo se i neimenovanim zakonom TV fizike koji je i mene i vas doveo do ove serije. Taj zakon postavlja sledeće propozicije: ako su autori (recimo David Benioff i D. B. Weiss) neke serije (recimo “Game of Thrones”) uspešno kreirali nekoliko sezona uz pomoć autora knjiga (recimo Georgea R. R. Martina), a potom kreativno sunovratili istu seriju kada je njegova podrška (u vidu literarnih predložaka) izostala, na ogromno razočaranje fanova i TV gledalaca – koje su šanse da im nakon toga Netflix ponudi dil vredan 200 miliona dolara, kao i da mi, gledaoci, bez obzira na sve požurimo da odgledamo njihov novi uradak? Šanse su ogromne.

I možda baš zbog toga ne treba da nas čudi što, između ostalog, “3 Body Problem” zagovara tezu da je “fizika mrtva”. Jer ne ume da objasni sve.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price