Kultura

Šta “3 Body Problem” govori o čovečanstvu?

Mogu li vanzemaljci da nas spasu od naše ljudskosti?

Scena iz serije / Netflix / Everett / Profimedia
apr 14 2024, 05:00

Podeli

Više od dve nedelje od premijere, o seriji “Problem tri tela” (3 Body Problem) i dalje se priča. Pored gomile diskusija na Redditu i Discordu, na YouTubeu imate podkaste, recenzije, pa i detaljno prepričane knjige serijala “Besede o Zemljinoj prošlosti” (Laguna, 2019. god) kineskog pisca Liju Cisina, po kojima je i rađena ova, kako se hvale, najskuplja Netfliksova serija (sa budžetom od oko 160 miliona dolara).

No, sav ovaj hajp nije zbog kvaliteta. Naprotiv, njega ima tu i tamo. Razlog zašto i dalje vodimo razgovore o “Problemu tri tela” jeste što se bavi temama koje nas dotiču na ličnom nivou, a kojih se na neki način i plašimo.

Da li smo sami u univerzumu?

Da li nas neki tamo vanzemaljci mogu spasti od naše ljudskosti?

Da li dolaze u miru ili da nas pokore?

Fan sam naučne fantastike još od pre nego što sam naučila da čitam. Gledanje u zvezde mi je bio omiljeni deo dana kada sam letnji raspust provodila kod bake na selu. U gradu teško da noćno nebo može da se vidi lepo od veštačkog osvetljenja, ali u prirodi se čak vidi i delić naše galaksije Mlečni put. Kada su me na kraju osnovne škole tokom testa profesionalne orijentacije pitali šta bih volela da budem da ne postoji nijedna prepreka, rekla sam: astronaut. Istina, tu sam najviše mislila na onog astronauta kao u serijalu “Zvezdane staze” (Star Trek, 1966) koji putuje svemirom, upoznaje raznorazne vanzemaljske vrste i prisustvuje neverovatnim čudima svemira, poput stvaranja novih svetova i crnih rupa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price