Kultura

Dajanin prst u oko Bakingemskoj palati

Prvi deo Semantika subverzivnog stila Lady Diane

/ Ilustracija VP / Profimedia
nov 24 2023, 05:00

Podeli

U iščekivanju venčanja koje će je učiniti najslavnijom princezom na svetu, devetnaestogodišnja Diana Spenser pojavila se na polo meču svog verenika u kičastom džemperu. Bilo je leto 1981. godine, i svet je bio en masse očaran izabranicom budućeg kralja Engleske. Preko bluze raskošnih nabora, Diana je nosila jarkocrveni džemper sa dezenom belih ovčica. Na fotografijama od tog dana, Diana ima sumnjičav izraz lica – turajući ruke u džepove na jednoj slici, i sklupčana u suvozačkom sedištu automobila na drugoj. Nema sumnje da je bila svesna kamera, jer su je paparaci mesecima proganjali. Ali tog dana, ili možda u tom trenutku, činilo se da posebno nije želela da im se nađe na nišanu objektiva.

Morate pažljivo pogledati taj džemper kako biste primetili proročki detalj – jednu crnu ovcu koja je bila smeštena među belim stadom. Nemoguće je znati šta je Diana mislila kada ga je odabrala. Da li je to bio očigledan znak oklevanja povodom budućeg braka? Ili je to samo prirodan izbor mlade chic Engleskinje koja je smatrala kako je vuneni džemper s ovcama dobra fora? Delovala je detinjasto i nesigurno, sa šiškama koje su joj skoro prekrivale oči. Ništa na njoj tu ne ukazuje na sofisticiranost ili stilsku veštinu koju biste očekivali od žene što će u narednih nekoliko godina postati jedna od najfotografisanijih ličnosti 20. veka.

Dve godine kasnije, Diana se pojavljuje na polo meču u istom džemperu, ali su okolnosti potpuno drugačije. Sada supruga, majka i internacionalna ikona, Diana se razvila iz naivne devojke u iskusnu zvezdu naslovnica. Uz pomoć uredništva britanskog izdanja modne Biblije, časopisa Vogue, gde je urednica bila njena prijateljica Liz Tilberiz, doživela je dramatičnu transformaciju i otkrila svu moć mode. Bila je i te kako svesna života u strogom kraljevskom okruženju i suprugove veze sa Camilom Parker Bowles. “Džemper s crnom ovčicom”, kako će zauvek biti poznat, dobio je mnogo dublje značenje. Da bi naglasila njegovu poentu, Diana ga je nosila preko bluze s crnom mašnom na okovratniku koja pogled intuitivno vodi do crne ovce. Ne možete je promašiti, čak i ako biste želeli sve to da zanemarite kao frivolnost privilegovanih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price