Hirojuki Sanada i Ana Savai kao Toranaga i Mariko u seriji
Kultura Psihologija

Da li je Toranaga zapravo negativac?

Psihološka analiza jednog od glavnih junaka možda i najbolje ovogodišnje serije

Hirojuki Sanada i Ana Savai kao Toranaga i Mariko u seriji Hirojuki Sanada i Ana Savai kao Toranaga i Mariko u seriji “Šogun” / Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia
maj 23 2024, 05:00

Podeli

Još jedna mini-serija koja je ove godine osvojila male ekrane je istorijska drama “Šogun”, adaptacija romana Džejmsa Klejvela, koja je već bila pretvorena u seriju pre više od 40 godina, sa legendama Ričardom Čemberlenom i Toširom Mifuneom u glavnim ulogama.

Nova verzija serije dolazi nam iz produkcijske kuće Hulu i dostupna je na striming platformi Disney+ (koja je poslednjih meseci toliko obogatila svoj sadržaj da može da parira i drugim velikanima striminga) i sastoji se od 10 jednočasovnih epizoda.

Radnja serije prati mornara Džona Blektorna, prvog Engleza koji je doplovio do Japana na samom početku 17. veka, i njegov susret sa jednom potpuno nepoznatom kulturom koja je za čoveka tadašnje Evrope teško pojmljiva. Iako je prvi Englez, on nije prvi Evropljanin u Japanu, već neko vreme tu su Portugalci koji šire hrišćanstvo i uspostavljaju trgovačke rute na kojima enormno zarađuju. Blektorn upada u sam centar intriga i igara moći između tadašnjih velikana.

Vladar Japana je preminuo i ostavio maloletnog naslednika, tako da su u tom trenutku na vlasti petorica regenata čiji je zadatak da „vode računa” o Japanu dok naslednik ne stasa. Ne morate biti ekspert iz istorije da znate da je ovakva postavka stvari idealna za najrazličitije igre prestola, spletke, tajne šeme i izdaje.

Ipak, ono zbog čega je ova serija osvojila publika i smestila se u red najboljih serija godina nisu ti elementi intrige i neočekivani obrti, već mnogo dublja eksploracija jedne nama uglavnom nepoznate kulture i upoznavanje potpuno drugačijeg načina življenja. Kada bi trebalo da navedemo koje su teme ove serije, postoji mnogo njih i verovatno će različitim ljudima biti različite stvari u prvom planu.

Za nekoga će to biti odnos prema smrti, odnosno potpuno drugačije gledanje na smrt koje je posmatra kao nešto što može da ima svrhu podjednako snažnu kao i život. Za druge to može biti uloga žena u feudalnom Japanu, kao i važnost koja je pridavana samokontroli i prikrivanju svojih emocija. Ili će to biti moć ćutanja i čekanja. Ili sudar potpuno suprotnih svetova.

Šta god od ovoga da vam bude u fokusu, biće dovoljno materijala za razmišljanje i diskutovanje nakon što odgledate seriju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price