Navijači na tribini sa zapaljenim bakljama, utakmica francuske Lige 1
Psihologija Sport

Mentalita ultra: U mozgu (i srcu, i gaćama) navijača

Društvena, psihološka i naravno fudbalska priča o navijačkom mentalitetu i svim njegovim pojavnim oblicima

Navijači na tribini sa zapaljenim bakljama, utakmica francuske Lige 1 / Julien Mattia / Le Pictorium / imago sportfotodienst / Profimedia
dec 25 2023, 05:00

Podeli

Fanatik je navijač zreo za ludnicu… Fanatik se pojavljuje na stadionu umotan u zastavu tima, lica u boji voljenog dresa, proizvodeći mnogo buke i gužve. Nikada ne dolazi sam. Usred bučne gomile, ovaj uplašeni čovek postaje zastrašujući… Njegova svemoć nedeljom nadjačava poslušni život koji vodi tokom ostatka nedelje: krevet bez želje, posao umesto poziva, ili život bez posla uopšte. Slobodan samo jedan dan, fanatik ima mnogo toga da osveti.

U epileptičnom napadu gleda utakmicu, ali je ne vidi. Njegova arena su tribine. One su njegovo bojno polje. Samo postojanje navijača druge strane predstavlja neoprostivu provokaciju. Iako nije nasilan po prirodi, Zlo mu ne ostavlja izbor. Neprijatelj, iznutra pogrešan, uvek zaslužuje da ga dobro izmlatiš. Neprijatelj je svuda, čak i u tihom posmatraču koji bi u svakom trenutku mogao da ponudi mišljenje da je suparnički tim igrao pošteno. A za takve reči se dobija po zasluzi.

Sasvim dovoljan da otpočne priču uz verodostojan opis, bio bi ovaj nedostojno prepričan, parafraziran, po tragovima koje je ostavio, najbolji fudbalski pisac od kad je fudbala, Eduardo Galeano.

Fenomen slobodno nazvanog “navijačkog mentaliteta”, iako naizgled kristalno jasan i pun pretpostavki, pojava je posebne vrste koja je deo svakodnevnog života i koja ne traži (i ne želi) da se o njoj previše priča. Jer to nije deo kodeksa. Ali postoji potreba da se taj “mentalitet” objasni. Ili makar razume.

“Kada je reč o organizovanom navijaštvu, do izražaja dolazi upravo taj socijalni momenat, odnosno potreba za pripadanjem grupi, i to grupi koja nije labava, već se u slučaju pripadnosti njoj razvija izrazita vezanost i identifikovanje sa njom. To je posebno izraženo u adolescenciji, pa je stoga i logično da se u navijački svet ‘ulazi’ obično u periodu odrastanja. Dakle, ‘navijački poriv’ proističe iz bazične potrebe za pripadanjem, a navijačke grupe to nude u zaista impresivnoj količini”, govori za Velike priče viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU Ivan Đorđević.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price