Društvo

Jesu li hrvatski navijači militantni nacisti ili anđeli demokratije?

Mogu li oni među kojima ima opasnih huligana biti nositelji pozitivnih društvenih promjena? O, da

/ Sve fotografije: Profimedia
avg 28 2023, 05:00

Podeli

Bilo je još prošlo stoljeće. Na maksimirskom sjeveru stariji čovjek je iz novčanika izvukao malu fotografiju – Ante Pavelića. Sličicu ustaškog zločinca je nježno poljubio i ganuto je pokazao prijatelju do sebe: “Vidi ga”, kazao je ozareno.

Na terenu se spremala utakmica nogometnih reprezentacija Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije, a atmosfera je bila više nego naelektrizirana. Što i nije bilo nešto čudno za tu 1999. godinu, rat između dvije zemlje je, zapravo, definitivno završio tek mirnom reintegracijom Podunavlja u siječnju godinu ranije.

“Za dom spremni” i tenkovi na tribinama

Na hrvatskim tribinama je, još od osamdesetih, pritom često bio prisutan politički desni ekstremizam s kojim se, kao sa zastavom, kretalo u sukobe s navijačima uglavnom srpskih klubova, koji su često gajili slične simpatije prema poraženim snagama u Drugom svjetskom ratu. Dio te vrste političkog ekstremizma svakako je i dalje živahan s obje strane Dunava, jedni mašu zastavama sa “Za dom spremni”, a drugi dižu koreografije s tenkovima i najavljuju povratak “svojih krajeva”.

Opet, priča – barem s ove hrvatske strane koju autor ovih redaka daleko bolje poznaje, nije ni izbliza tako jednostavna.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price