Xabi Alonso, trener ekipe Bayer Leverkusen, na konferenciji za novinare
Sport

Pomazanik

Što Xabija Alonsa čini toliko dobrim?

Xabi Alonso, trener ekipe Bayer Leverkusen, na konferenciji za novinare / Action Plus Sports Images / Alamy / Alamy / Profimedia
apr 25 2024, 12:30

Podeli

Početkom 2010.  Branko Milutinović, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović su u Beogradu osnovali Nordeus. Nedugo zatim su na tržište izbacili svoj najvažniji proizvod – igru Top Eleven.

U suštini, Top Eleven je simulacija vođenja kluba. Ono što Nordeusov proizvod razlikuje od originalnog Football Managera kojeg je dizajnirao Sports Interactive i svih ostalih inačice – uključujući i one koje su proizveli EA ili Konami – jest platforma na kojoj se igra. Nordeus je Top Eleven prvo lansirao na Facebooku, pa onda i kao verziju za mobitele, ali je cijelo vrijeme bila potpuno besplatna za korištenje. To je Top Eleven dovelo do preko 15 milijuna redovitih korisnika.

Posao je išao tako dobro da je Nordeus 2013. potpisao ugovor s Joséom Mourinhom koji je postao zaštitno lice simulacije koje je u gameplayju dijelilo savjete igračima, a nešto kasnije je Top Eleven imao reklamu na rukavu Stoke Cityja kada je ovaj još bio dio Premier lige.

Baš na jednom od promotivnih događaja na kojima je Mourinho reklamirao Top Eleven, Mourinho je dobio pitanje koga vidi kao idućeg velikog menadžera.

„Ja bih rekao da će Xabi Alonso biti novi veliki menadžer“, izbacio je Mourinho svoje predviđanje još 2019. godine. „Njegov otac bio je trener, odrastao je slično kao što sam ja odrastao. Kad se rodio, otac mu je bio igrač, odrastao je s ocem koji je bio trener, onda je i on sam bio igrač. Naravno, puno bolji nego što sam ja bio; postao je vrhunski igrač. Njegova pozicija na terenu i poznavanje igre bili su na jako visokoj razini. Igrao je u Španjolskoj, Engleskoj i Njemačkoj. Trenirali su ga Guardiola, ja, Ancelotti, Benítez… Mislim da, ako to sve zbrojite, Xabi ima sve uvjete da postane jako dobar trener.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price