Nauka

Poslednji nacistički trijumf protiv čovečanstva

Od 1957. do 1962. godine između 10.000 i 20.000 beba širom sveta je rođeno sa užasnim deformitetima, često bez ruku i nogu, kao rezultat takozvane “talidomidske katastrofe”

Šestorica optuženih zbog proizvodnje leka: Jacob Chauvistre, direktor kompanije, doktor Hans Werner, medicinski savetnik, Klaus Wienandi, menadžer prodaje, dr Heinrich Mueckter, direktor istraživanja, Hermann Josef Leufgens, izvršni direktor i dr Guenther Sievers / TopFoto / Topfoto / Profimedia
apr 25 2024, 05:00

Podeli

Firer nacističke Nemačke Adolf Hitler je oko 14 časova i 45 minuta, 30. aprila 1945. godine u Führerbunker-u u Berlinu, metkom iz ličnog pištolja – Valter PPK 7,65 (takođe oružjem izbora izmišljenog superšpijuna Džejmsa Bonda) – prosvirao sebi mozak. Tom pilulom za trajno smirenje od oko desetak grama olova stavljena je konačna, krvava tačka na san, ili pre – košmar o svetopokoravajućem, istrebljivačkom hiljadugodišnjem Rajhu.

Ali, da li je?

Ili su, ipak, neki drugi nacisti umeli i uspeli da pokore svet na različit način, ali sa ništa manje grozomornim posledicama?

Doktor Jawohl!

Chemie Grünenthal bila je mala nemačka farmaceutska kompanija sa gigantskim planovima. Fabrika i istraživački centar u gradiću Štolberg na samoj granici sa Belgijom u nemačkoj državi Severna Rajna Vestfalija, nastali su otimanjem dveju jevrejskih firmi od strane istaknutog člana nacističke partije Herberta Virca starijeg (Hermann Wirtz, Sr.) pre Drugog svetskog rata.

Ono što je izdvojilo Virca od nebrojenih ne-denacifikovanih posleratnih zapadnonemačkih profitera bio je njuh za vrhunske naučnike i inovatore u domenu razvoja novih lekova – sve listom najokrutnije eksperimentatore na ljudskim zamorcima u nacističkim koncentracionim logorima smrti.

Ključna ličnost među njima, i Vircov najbliži saradnik/saučesnik u godinama i zločinima koji će slediti bio je Hajnrih Mikter (Heinrich Mückter), mladi doktor – farmakolog i hemičar i blizak saradnik “Anđela smrti” – dr Jozefa Mengelea. Neuspešan u eksperimentima sa vakcinom protiv tifusa koja je koštala života stotine logoraša u Buhenvaldu, bio je veštiji u izbegavanju poljskih tužilaca za ratne zločine, i našao je utočište na krajnjoj zapadnoj tački Nemačke 1946 – na poslu direktora istraživanja i razvoja Grünenthal-a.

Do kraja 1950-ih, prodavan pod desetinama licencnih imena u 52 države i na svim kontinentima osim Antarktika – talidomid će postati globalni fenomen

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price