Sport

Noć kada se raspala Evroliga

Kako su titula Panatinaikosa 1996. godine i jedna rampa koja se nije desila presudno uticali na istoriju evropske košarke

/ Image by freepik
apr 27 2024, 09:40

Podeli

„When the legend becomes fact, print the legend“

U poslednjem velikom filmu čuvenog američkog reditelja Džona Forda, „Čovek koji je ubio Liberti Valansa“, ovo su reči koje nakon svoje ispovesti čuje advokat Rens Stodard. Stodard, koga maestralno tumači Džejms Stjuart, je svoju slavu na divljem zapadu stekao kao dotični iz naslova – on je bio čovek koji je u dvoboju eliminisao surovog revolveraša Libertija Valansa (Li Marvin). Pred kraj života, međutim, on novinarima otkriva tajnu da taj podvig uopšte nije bio njegovih ruku delo, na šta urednik novina odgovori gužvanjem svojih beleški i ubacivanjem istih u furunu.

„Ovo je zapad, gospodine“, reći će začuđenom Stodardu urednik Skot, „a na zapadu, kad legende postanu činjenice, mi u novinama štampamo legendu“.

Ovaj je citat zapravo toliko dobar (kao i mnogo toga iz opusa Džona Forda, ali nećemo u prevelike digresije) da ga često i koristim u sportskim retrospektivama. Makar sam jednu priču u svojim tekstovima adaptirao po ovom konceptu, a najčuveniji narodni primer je sada već mitsko zakucavanje Saše Danilovića preko Arvidasa Sabonisa na finalu Evrobasketa 1995. u Atini.

Iako je Danilović više puta otad ponovio da je njegov prezrivi osmeh koji je kamera uhvatila odmah nakon tog spektakularnog poteza bio upućen sudiji a ne litvanskom divu, narod to prosto nikada nije želo da prihvati. Ne, svi mi verujemo da se današnji predsednik KSS zapravo smejao Sabonisu u brk – print the legend u praksi.

Kada analiziramo skoriju istoriju evropske klupske košarke, centralni element je svakako šizma na relaciji FIBA-ULEB koja je ozvaničena 2000. Svi znamo šta se tada desilo – ULEB, što je skraćenica od „Union des Ligues Européennes de Basket-Ball“, je lansirao svoju novu, paralelnu Evroligu pa smo tako jedan jako kratak vremenski period imali dva elitna evropska takmičenja. Već posle prve sezone FIBA je priznala poraz, te tako dogodine slavimo četvrt veka „nove“ Evrolige koju je utemeljila ova organizacija stvorena dogovorom komesara italijanske, francuske i španske lige u Rimu 25. juna 1991.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price