saudijski fudbal
Sport

Džehenem za fudbal

A onda je, malo-pomalo, zadrugarski otužno i mučno, fudbal počeo da predstavlja potpuno ogoljeno sve ono što je u njega ulazilo. Više se niko ne krije. To je bio znak za Bin Salmanov i saudijski napad

saudijski fudbal Džehenem za fudbal / Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia
jul 13 2023, 05:00

Podeli

Bio je to najveći dan arapskog fudbala. Prvo je sudija pet puta u ofsajdu uhvatio Lautara ableka Martineza; onda je igrač sa brojem 11 uspeo da proturi loptu kroz noge pratiocu i da je zavuče u malu mrežu pored suprotne stative; da bi igrač sa brojem 10 par minuta kasnije uz istu stativu zašiljio projektil za 2:0. Saudijska Arabija pobedila je Argentinu na otvaranju Mundijala u Kataru i priredila čudo. Ipak, da bi ušli u istoriju, igračima koje je svet zapamtio samo po brojevima, bio je potreban još jedan korak. 

Kada je Mesi podigao pehar svetskog šampiona, mogli su da odahnu. Njihova pobeda ušla je u večne narative kao tačka preokreta koja je zaokružila put u večnost jedne fudbalske nacije i njihovih živih i beatizovanih heroja. Ko bi mogao da pretpostavi da će to biti i početna tačka rađanja jedne druge fudbalske nacije?

Stvarnost amortizovana lošim fudbalskim i hiperprodukcijom svih drugih vesti, uspela je da učini da od Svetskog prvenstva u Kataru do danas, ekspanzija Saudijske Arabije na svetskom fudbalskom tržištu bude van krugova pažljivih fudbalskih navijača tumačena tek uzgred, kao neka usputna stvar. Prvo su došli po Njukasl. Ali ko bi se zbog toga brinuo? Ionako su se Svrake i Majkl Ešli i njihovi navijači smučili svima. Neka ih. 

Onda su došli po Kristijana Ronalda, ali ko bi se na to osvrtao? Jedan od dva glavna junaka modernog fudbala već je bio igrački i ljudski otpisan posle intervjua koji je dao Pirsu Morganu. A onda su izdvojili 20 milijardi evra iz budžeta za fudbalske transfere. Ali ko bi, normalan, pričali smo, otišao tamo?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price