Američki raketni sistemi iz 210. artiljerijski brigade združenih snaga Južne Koreje i SAD. Ovakve sisteme, dometa 300 kilometara, dobiće Ukrajinci nakon odluke Kongresa
Svet

Ukrajinska raketna ofanziva i ruske pripreme za pokret

Hoće li skupoceni paket američke pomoći promeniti nešto na terenu i makar odložiti potencijalni pokret Rusa?

Američki raketni sistemi iz 210. artiljerijski brigade združenih snaga Južne Koreje i SAD. Ovakve sisteme, dometa 300 kilometara, dobiće Ukrajinci nakon odluke Kongresa Američki raketni sistemi iz 210. artiljerijski brigade združenih snaga Južne Koreje i SAD. Ovakve sisteme, dometa 300 kilometara, dobiće Ukrajinci nakon odluke Kongresa / ABACA / Abaca Press / Profimedia
apr 27 2024, 22:05

Podeli

Ukrajinske vlasti preterivale su u žalbama na nedostatak naoružanja i municija jer pritisak na darodavce morao se održati.  U pesimističnim tonovima o katastrofalnim posledicama  zvaničnici su pričali o problemu nestašiće haubičih granata i raketa za sisteme protivvazdušne odbrane (PVO).

Nema. Potrošeno.

Dotok ne prati potrošnju i to već poduže vreme, a Rusi istvoreno tuku sa desetinama krstarećih raketa i dronova. Sa svim sredstvima čije karakteristike to dozvoljavaju manevriše se u trajektoriji da bi se dodatno zbunila PVO i iznudio utrošak ono malo preostalih raketa.

Predsednik Zelenski traži da se hitno dostave primarno sistemi PVO i pripadajuće rakete i zatim municije za artiljeriju i NATO kalibra 155 mm i tzv. nestandardnih kalibara 122 mm i 152 mm. On tvrdi da je odnos broja artiljerijskih oruđa 1:10 u odnosu Ukrajina prema Rusiji.

Verovatno govori istinu i nije lako ukrajinskoj vojsci da se održi na frontu posle pola godine izloženosti  ruskim haubicama i dronovima “lancet”, avio bombama odbačenim sa Su-34 i konačno, jurišima pešadije.

Ruske zalihe su velike i troši se bez premišljanja, a Ukrajinci su morali nervozno da čekaju na završetak američkih unutrašnjih natezanja oko glasanja u Kongresu za odobrenje nastavka pomoći.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price