Politika

Čekajući (kripto)vladu: Ko (ne)će s kim u Crnoj Gori

Iako se u nedjelju u svim relevantnim izbornim štabovima slavilo, iako su redom lideri uvjeravali javnost da im se obraćaju pobjednici bez kojih nije moguće formirati vladu, izvjesno je da je Crna Gora i nakon ovog izbornog kruga na pragu teških pregovora koji će u najboljem slučaju dovesti do još jedne trusne vlade

Pokret “Evropa sad” u izbornoj noći / Foto SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia
jun 13 2023, 15:56

Podeli

Rezultati u nedjelju održanih parlamentarnih izbora bili su hladan tuš za većinu učesnika. Rekordno niska izlaznost od 56 odsto, dvadesetak procenata niža u odnosu na 2020. godinu, poslala je jasnu poruku političkim elitama u kojoj mjeri su građani zasićeni njihovom jalovom ponudom, senzacionalističkim nadmudrivanjem i u krajnjem nesposobnošću da svoju deklarativnu brigu za opšte dobro pretoče u konkretnu akciju.

Iako se u nedjelju u svim relevantnim izbornim štabovima slavilo, iako su redom lideri uvjeravali javnost da im se obraćaju pobjednici bez kojih nije moguće formirati vladu, izvjesno je da je Crna Gora i nakon ovog izbornog kruga na pragu teških pregovora koji će u najboljem slučaju dovesti do još jedne trusne vlade.

Prema privremenim podacima DIK-a, lani osnovani, neparlamentarni Pokret „Evropa sad“ sa partnerima i njegov lider Milojko Spajić sa osvojenih 26 odsto glasova, odnosno 24 mandata u parlamentu koji broji 81 mjesto, ima najveću odgovornost da dođe do respektabilne i prihvatljive većine koja bi zemlju konačno trebalo da uvede u mirniju luku. Iako je rezultat deset mjeseci stare „Evrope sad“ sam po sebi odličan, nije tajna da su u tom savezu očekivali još ubjedljivije procente, trideset u najgorem slučaju. PES nije postojao 2020. godine, ali je kandidat PES-a Jakov Milatović, poređenja radi, u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio preko dvadeset hiljada glasova više.

 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price