Knjige

Ako želite da razumete svet, počnite od Jadrana

Katoličanstvo i pravoslavlje, pravoslavlje i islam, Zapadni i Istočni Rim, Sredozemlje i Balkan postižu na Jadranu jedno uzburkano stapanje. Tu se destiliše cela Evropa. Jadran je svet u malom, piše uticajni autor Robert D. Kaplan u novoj knjizi

Cameraphoto / akg-images / Profimedia
maj 02 2023, 10:04

Podeli

Jadran je majski udes na putu između Bara i Sutomora, obično čukanje koje zatvori magistralu na pola sata jer vozači ne mogu da se dogovore. Jadran je, nešto dalje, ruševina hotela “Korali”, iako je pod zaštitom države. Jadran su sve one kuće, naperene jedna na drugu, naselja favelskog tipa, kojih je pošteđena samo retka naseobina od Drača pa gore do Slovenije. Jadran su gužve koje već u maju, ili možda u svibnju, prave turisti sa ogromnih kruzera. Jadran je, ponekad to zaboravimo, a dobri su pisci i dobri novinari tu da nas podsete, i ono što je bilo i ono što će biti, i ona talijanska obala koja gleda na istočnu obalu.

Jadran je, reći će jedan od tih dobrih pisaca, ugledni američki autor i novinar Robert D. Kaplan, predeo koji definiše srednju i istočnu Evropu podjednako kao što je definišu Baltičko i Crno more.

Kaplan je u svetu najpoznatiji po seriji eseja objavljenih u knjizi “The Coming Anarchy”, ali ga balkanska javnost više poznaje kao autora “Balkanskih duhova”, dela koje je, tako makar kaže legenda – a šta je Jadran nego legenda? – presudno uticalo na američkog predsednika Bila Klintona da se posveti posledicama raspada Jugoslavije i natera ovdašnje narode na mir.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price