Ekskluzivni feljton: 50 godina Bijelog dugmeta

Tajna poslednje turneje Bijelog dugmeta

Najveća priča Jugoslavije, drugi deo video intervjua sa Goranom Bregovićem povodom pola veka najpopularnije jugoslovenske grupe

/ Fotografija: Nebojša Babić
apr 23 2024, 12:24

Podeli

Povodom 50 godina postojanja Bijelog dugmeta Goran Bregović dao je ekskluzivni intervju Branku Rosiću koji možete pratiti na YouTube kanalu Velikih priča.

Uz to, na sajtu Velikih priča svakih nekoliko dana čekaće vas tekstovi koji prate intervju, od kojih bi svaki mogao da bude poglavlje jedne knjige.

Svi objavljeni nastavci feljtona kao i prateći tekstovi, video zapisi i podkasti biće dostupni na ovom linku.

“Ne znam šta je Tito mislio o modernom svijetu. Jer da je mislio, možda smo mogli da izbegnemo rat. Jedina stvar koja se Titu može zameriti je što nije pre smrti uveo parlamentarni život. Ta regulativa možda je mogla da pomogne da se izbegne rat”, ispričao je Brega u drugom delu intervjua. “Bio sam u Švajcarskoj kad je on umro. Tamo je televizija prenosila ceo dan. Biti značajan svetski političar iz male zemlje, to je nezapamćeno u svetskoj istoriji. On nije imao nikakvu faktičku moć, a bio je veliki političar.”

Osnivač Bijelog dugmeta govorio je i o svojim roditeljima.

“Tata je samo jednom bio na koncertu. I kad sam došao kući, rekao mi je ‘Dobro ti je ovo’. Moja mama je više znala šta to znači.”

Branko Rosić pitao je Bregovića i o razlazu grupe

“Zašto smo prekinuli poslednju turneju Bijelog dugmeta? Nije bilo radosti. Kreće koncert, prvi u Vukovaru, drugi u Sremskoj Mitrovici. Taj u Hrvatskoj, počinje iz mraka, u dubini sale vidiš hrvatske zastave. Sutradan se u Mitrovici pale svetla, vidiš srpske zastave. Ne želiš da sviraš u takvim okolnostima.”

Pogledajte i prvi deo intervjua:

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.