Sagrada familija / - / World history archive / Profimedia

Imao je samo jednog klijenta

Jedna od legendi glasi da su posle smrti Antonija Gaudija zabranjeni - tramvaji. Iako je to mit, ne znači da život Antonija Gaudija nije vredan legende

apr 03 2024, 05:00

Podeli

Svečana sala Više tehničke škole arhitekture u Barseloni bila je ispunjena mladim licima sa očima punim nade i pogledom u budućnost, apsolventima koji su jedva dočekali dan kada će krenuti njihova karijera. Kako se žamor polako stišavao, svi su zauzeli svoja mesta i seli. Direktor škole ušao je u salu, izazivajući potpuni muk i ceremonija je mogla da počne. Potom je uzeo spisak, počeo da iščitava imena i redom uručuje diplome.

Ustao je mladić prozirno plavih očiju, začešljane, uredne duže kose, lepih crta lica u svedenom crnom odelu. Prišao je postolju, čistim lakovanim cipelama napravio nekoliko koraka uz dva stepenika, prišao direktoru i preuzeo svoje priznanje. Reči koje je potom rukovodilac Više škole izustio govore da je njegov talenat već tada bio prepoznat – „Nisam siguran da li ovu diplomu predajemo ludaku ili geniju. Vreme će pokazati”.

Antoni Gaudi, te 1878. godine, diplomirao je na Višoj tehničkoj školi arhitekture u Barseloni. Vreme je pokazalo, i posle svih ovih godina dokazalo, da je reč o vanvremenskom talentu za umetnost sa specifičnim i autentičnim stilom kojim je ovekovečio čitav grad. Gaudi i Barselona postali su sinonimi i doprineli uzajamnom uspehu.

Katalonija, Orvel, Dali…

Antoni Gaudi rođen je u malom gradu Reus, u Španiji. Odrastao je u porodici kazandžija i kotlara. Nakon osnovnog školovanja upisao je Višu tehničku školu arhitekture u Barseloni. Zbog manjka novca tokom studija morao je uporedo da radi kako bi uspeo i da se iškoluje i da preživi. Radio je kao tehnički crtač i povremeno kao dizajner nameštaja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price