Kultura

“Knjige na rasporodaji jesu siročići koje više nitko neće”: Priče iz Pariza Slavenke Drakulić (6)

Za deset, dvadeset godina, kada biblioteku od nekoliko tisuća knjiga budemo sa sobom nosili u ručnoj torbici, u minijaturnoj elektronskoj knjižici Kindlu, prošetat ćemo ovim istim bulevarom a ono malo preostalih knjiga bolje kvalitete prodavat će se negdje u dubini antikvarijata, poput rariteta

/ Foto S. D.
okt 28 2023, 05:00

Podeli

Sve objavljene nastavke serijala Slavenke Drakulić  “Slučajne slike, slučajne priče” pročitajte OVDE.

***

16. Knjige na rasprodaji

Udomiti, baš kao siročiće. Jer knjige koje su na rasporodaji jesu siročići koje više nitko neće, to im je zadnja šansFoto S. D.

Rasprodaja džepnih knjiga u antikvarijatu Boulinier na Bulevaru St. Michel. Nekoliko ljudi zainteresirano prebire po izloženim primjercima, jedan čak po esejima – taj me oduševljava – dok dvije žene u prvom planu nemaju namjeru zaustaviti se. Iako se knjige prodaju po nevjerojatno niskoj cijeni od 0.20 eura – prava prilika za svakog knjigoljupca. Istina, radi se o rabljenim knjigama, ali postoji nada da će ih po cijeni od otprilike 3 kune ipak netko kupiti. Udomiti, baš kao siročiće. Jer knjige koje su na rasporodaji jesu siročići koje više nitko neće, to im je zadnja šansa.

Ova me scena podsjeća na buvljak u Beču, na knjige izložene na štandovima ili, češće, na samom asfaltu. Na požutjele stranice i ofucane korice knjiga dovučenih s nekog tavana ili iz podruma, i to onih koje nije želio nijedan antikvarijat, onih suvišnih. Iako je netko nekad uložio veliki trud da ih prvo napiše, a zatim i objavi. Samo je pitanje vremena kad će prodavači odlučiti da od te hrpe starog papira više nema nikakve dobiti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price