Svet

Američki apsurd: Kako su demokrate postali republikanci

Ili, mala istorija podele na "dve Amerike"

Nezaposleni vetarani Velikog rata u “maršu na Vašington” tokom velike ekonomske krize 1929-1932. “Velika depresija” je uticala i da se zamene uloge republikanaca i demokrata u američkoj politici / Foto akg-images / akg-images / Profimedia
maj 19 2023, 12:54

Podeli

Koliko suludo zvuči da je, imajući u vidu partije kojima su pripadali i političko nasleđe koje su za sobom ostavili, Džon Kenedi među neobrazovanima i radnicima imao više glasova od Ričarda Niksona (republikanac), a da je Nikson daleko bolje stajao među visoko obrazovanima i menadžerima?

Kenedi, demokrata, upamćen je kao progresivno lice američke politike, simbol modernosti koji je, ako ničim drugim, razumom hladnom glavom u najvrelijoj epizodi Hladnog rata zadužio i Ameriku i ceo svet. Nikson, republikanac, personifikacija je okoštalosti korumpiranog sistema.

Kao takvi bi se mnogo lakše smestili u današnju paradigmu američkog dvopartijskog sistema.

Nekada bi se to pojednostavljeno objašnjavalo: republikanci su populisti koji uzimaju glasove radnika, a rade za interese krupnog kapitala; demokrate su stranka srednje klase. Prvi smanjuju poreze što odgovara kapitalistima, demokrate podižu poreze i za njihovog vakta država više ulaže u socijalna davanja. Smenjuju se na osam godina i tako se održava društvena ravnoteža.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price