Svet

Autokratije vs demokratije: Sve je manje “Rimljana”, sve je više “varvara”

Kako se stvara blok država sa hibridnom demokratijom ili autokratskim režimima kao kontrateža Zapadu

Foto Jade GAO / AFP / Profimedia
mar 22 2023, 11:00

Podeli

Demokratije, pogotovo liberalne, koje su obezbedile najveće slobode i prava ljudima u istoriji čovečanstva, u opasnosti su i sve očiglednijem povlačenju pod udarom agresivnih despotskih režima inspirisanih imperijalizmom, nacionalizmom, suverenizmom, komunizmom i islamizmom, ali i političkih snaga unutar samih liberalno-demokratskih država koje podrivaju temelje pravne države i bagatelizuju dostignuća viševekovne borbe za prava i slobode čoveka, pojedinca.

Zvuči kao klasična istorijska neslana šala, ali Sjedinjene Američke Države (SAD) same su sebi napravile problem i dovele u pitanje svoju dominantnu poziciju na planeti. Od Prvog svetskog rata, kada su SAD preuzele ulogu barjaktara i zaštitnika demokratskih i liberalnih država od Velike Britanije, ponašale su se, kako je to Frenklin Ruzvelt definisao, kao “arsenal demokratija”, promoter modernizacije i kasnije globalizacije sveta.

Nijedna zemlja na svetu nije imala toliko koristi od “Paks Amerikane” (Pax Americana) kao Kina. Amerika je omogućila svom rivalu da postane druga ekonomija na svetu otvarajući mu zapadna tržišta i omogućavajući mu slobodan pristup novim tehnologijama. Kina nije nikada u istoriji imala sigurne granice kao u prethodnih nekoliko decenija, što se videlo i kroz minimalnu potrošnju za vojsku do pre dvadesetak godina. Prosperitet nije bio dovoljan komunističkim liderima u Pekingu, on je bio samo sredstvo za stvarni cilj: obnavljanje “Centralne imperije”. Zato moraju da sruše “Paks Amerikanu” i globalizovani svet u kome su najviše profitirali dok kineski mediji predstavljaju Si Đinpinga kao kormilara koji vodi kineski brod kroz oluju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price