Odnosi
Psihologija

„Zašto ne odeš, koji ti je đavo?”

U seriji „The Office” je jasno zašto ostajemo u disfunkcionalnim odnosima, jer to je ipak serija, ali zašto je tako i u stvarnom životu, zašto ostajemo u odnosima koji ne samo da nam nisu funkcionalni već nas često čine i nesrećnima, bolesnima, otupelima?

Odnosi „The Office” je smešan baš zbog te svoje surove realnosti – zato što je većini nas lakše da zamislimo kako je raditi u kolektivu u kom se često osećaš kao da si okružen ludacima / Ilustracija Velike priče
jul 26 2023, 05:00

Podeli

Kada bi me neko pitao koja je najbolja serija ikad snimljena, a da imam samo tri sekunde da razmislim, posle samo jedne sekunde odgovorila bih: „The Office”. Američka verzija, pošto englesku još nisam pogledala. I da me taj isti neko pita zašto baš „The Office”, bilo bi mi teško da objasnim. Zbog humora? Ili zbog toga koliko se lako možeš povezati sa idejom da radiš na nekom mestu gde ti je šef neviđena budala, dok su ti kolege na skali ludila od nula (normalan) do deset (skroz lud), stalno između devet i šesnaest.

Ono što intenzivno volim kod ove serije je to što je sva ta ludila i disfunkcionalnosti obavila u humor, onu užasnu i predivnu kombinaciju krindža i smešnog. Često mene bude sramota zbog toga koliko se i kako neko blamira, neko iz tamo nekog Skrentona u Pensilvaniji, ko radi u firmi za prodaju papira. Međutim, kad bi se uklonili humor i psihološka distanca, dobila bi se dosta realnija slika, a to je da je taj kolektiv duboko disfunkcionalan. Na psihološkom nivou, ne po pitanju onoga za šta korporacija Dander Miflin jedino mari, a to je profit. Tu Majkl i njegova ekipa stoje odlično, jer su nekoliko puta bili proglašeni najboljim ogrankom ove firme. Ironija, zar ne?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price