Kultura Politika

Šta nas je Alan Ford naučio o zajedničkom jeziku

Nije isto kad Bob Rok kaže "opet sniježi, a nema kruha" negoli "opet pada sneg, a nema hleba"

Ilustracija VP
jul 24 2023, 05:00

Podeli

Kad sam ih prvi put čuo, odmah sam se zapitao – otkud bendu ime Joy Division? Bez interneta sam relativno brzo saznao da je prvobitni naziv benda bio “Varšava”, ali su ga ubrzo promenili u Joy Division, da ih publika ne bi mešala sa drugim londonskim bendom čiji je naziv bio “Varšavski pakt”. A da je naziv “Džoj divižn” bio korišćen u slengu za grupu žena koje su u nacističkim konclogorima bile prisiljavane da služe nacistima za njihovo seksualno zadovoljavanje.

Znam nekoliko ljudi radoznalijih od mene koji su se posle albuma “Eliminator” ozbiljno zapitali šta stvarno znači to ime ZZ Top? Tih starijih rokera iz Užica setio sam se čitajući knjigu Antoana de Kona (u prevodu Sanje Nedeljković) – Rečnik zaljubljenika u rokenrol, koji se takođe posle tog čudesnog albuma “Eliminator” zapitao isto – šta znači ZZ Top? “Šta li bi to, kog vraga, moglo biti? Marka farmerki? Presa za pire made in Tajvan, preteča vijagre, otpadno ulje, istočnonemačka pneumatska bušilica?” Čuvenom teksaskom bendu kumovao je BB King – ZZ znači “samo se igra” i “Top” znači najbolji, vrhunski, jer je BB King bio najbolji.

Cela ova priča jer sam pre mesečak dana čuo klinca mog drugara koji mi je rekao da razmišlja da svoj bend nazove UZP. Ja ga pitam, koji ti je moj taj UZP? “Pa, čika Zoki (ne bez doze cinizma), ti bi to morao da znaš kao novinar – Udruženi Zločinački Poduhvat.” Ja kažem – lucidno, jer znam malog, znam mu i familiju, znam da je punker, a ne neki nacoš, a onda mu predložim da i BHS nije loše. Objasnim mu da je to terminologijom Haškog tribunala – Bosansko – Hrvatsko – Srpski jezik. Onda on meni kaže: “Dobar predlog, čika Zoki.” Ali, da bi, opet s malo ironije, poentirao na kraju, kaže – možda je najbolje da se bend zove “Tranziciona pravda”? Nisam mogao da mu pariram, pa sam ga iz očaja pitao – a znaš li, sine, ko je Satiš Nambijar? Nije znao. “E, da ti je bend rege, mogli biste da se tako zovete.” Kad je pogledao na netu, zvao me je sutra i opet mi, ali sad bez ironije, rekao: “Dobar bi to rege bio, čika Zoki.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price