Politika

Jugoslovenstvo je umrlo uz Lepu Brenu u vukovarskom kafiću “Donau”

Brena i "Jugoslovenka" danas su artikl na polici, nostalgični proizvod s bar-kodom koji stoji u katalogu ponude. Istom onom u kojem su Senidah i "Lud, zbunjen, normalan", Rozga i Luka Dončić, Buba Corelli i Vedrana Rudan...

Ilustracija Velike priče
maj 26 2023, 05:00

Podeli

U razmaku od samo dvadeset i četiri sata na dva suprotna kraja Hrvatske dogodila su se dva događaja koji se čine naoko nepovezani, ali ih zapravo povezuje nevidljiva čelična nit. Prvi od ta dva događaja zbio se u zagorskom mjestu Kumrovec, a drugi u Vukovaru.

Tog dana u kumrovečki je memorijalni centar pristigla delegacija hrvatske desne parlamentarne stranke Domovinski pokret. Stranački šefovi koje je predvodio zagrebački gradski vijećnik Igor Peternel u znak su protesta ceradom prekrili bistu pred rodnom kućom Josipa Broza Tita. Intonirali su pri tom patriotske budnice, a onda o svemu tome preko društvenih mreža obavijestili javnost. Napisali su kako su “ceradom prekrili spomenik komunističkog diktatora Josipa Broza Tita te položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve jugoslavenskog totalitarnog režima”.

Da bi nehrvatska publika razumjela ovaj majušni politički performans, mora shvatiti što je zapravo Domovinski pokret. Ova desna parlamentarna stranka nastala je tijekom prvog mandata Plenkovićeve vlade, kad je u jednom dijelu konzervativne Hrvatske počelo narastati ogorčenje zbog Plenkovićevog navodnog ili stvarnog ideološkog skretanja. HDZ-ovom se premijeru zamjeralo što ne suzbija abortus, što je ratificirao Istanbulsku konvenciju, što (zbog vlastite prošlosti) izbjegava difamatorski antijugoslavenski diskurs. No, najviše su mu zamjerali što je dvaput zaredom parlamentarnu većinu sastavio koalirajući s Pupovčevom srpskom listom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price