Nauka

Sve što ste želeli da znate o veštačkoj inteligenciji, a niste imali koga da pitate

Želite li kratak ili dugačak odgovor o tome šta je stvarno AI?

Ilustracija Velike priče/Profimedia
jan 02 2024, 06:10

Podeli

Ogroman put smo prešli za samo pola veka, otkad je Intel došao na ideju da ceo digitalni procesor smesti na jedan silicijumski čip, pa do danas, kad imamo digitalne sisteme sa veštačkom inteligencijom. Oni mogu da misle, da razgovaraju s nama, da smišljaju tekstove ili cele projekte, pa čak i da stvaraju umetnička dela!

Nije li takav opis sposobnosti veštačke inteligencije pomalo preteran? Odgovor je nedvosmislen: jeste. Ne samo da je preteran nego je i netačan, pa i tendenciozan. Ali mnogi od nas bi se mogli zakleti da je takav sistem davao tačne odgovore na naša pitanja i stvarao razna originalna dela pred našim očima! Gde je istina?

Zavisi šta ćemo smatrati istinom. Ako ste posle neke mađioničarske tačke bili uvereni da je mađioničar zaista presekao testerom ženu u sanduku na pola (pa je posle nekako sastavio i zacelio), ili da je iz šešira zaista izvukao celu menažeriju pa onda još i progutao deset loptica za stoni tenis, onda je za vas i sistem veštačke inteligencije, s kojim ste komunicirali, svemoćan.

Da li je to inteligencija? Naravno da nije. Ni algoritamski programi ni neuronske mreže nisu u stanju da  simuliraju proces mišljenja u ljudskom mozgu. Postoje statističke procene eksperata da verovatnoća da ćemo za 50 godina stvoriti  “mašinsku inteligenciju na ljudskom nivou” iznosi 45%, a za devet godina samo 10%.  Ostavljena je, naravno, i mogućnost da se to nikad ne dogodi

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price