AI i čovek
Pronađeno u prevodu

A ko će da kontroliše one koji kontrolišu veštačku inteligenciju?

Evropski političari su jedni od prvih u svetu koji su prošli kroz naporan proces pisanja pravila puta za veštačku inteligenciju. Ono što se dešava u Evropi pomno se prati u drugim zemljama

AI i čovek AI i čovek / Freepik/Velike priče
maj 19 2023, 16:43

Podeli

Tekst sa Wireda je za Velike priče priredila Jelena Luković.

Den Nečita je proveo prošlu godinu vozeći se između Brisela i Strazbura. Kao šef kabineta jednog od dva izvestioca koji vode pregovore o predloženom novom zakonu o veštačkoj inteligenciji, pomogao je da se pronađu kompromisi između onih koji žele da tehnologija bude strogo regulisana i onih koji veruju da je inovacijama potrebno više prostora da evoluiraju.

Diskusije su, prema njegovim rečima, bile “duge i dosadne”. Započele su debatama o definisanju veštačke inteligencije – šta je to što je Evropa uopšte regulisala. 

“To je bila veoma, veoma duga diskusija”, priča Nečita. Zatim je došlo do podele oko toga koje su upotrebe veštačke inteligencije toliko opasne da bi ih trebalo zabraniti ili kategorisati kao visokorizične. Kaže da je bilo ideološke podele između dve polarnosti – onih koji bi želeli da se skoro sve smatra visokorizičnim i onih koji bi radije da spisak bude što kraći i precizniji. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price