Društvo Istorija

Zlatno doba srpske demokratije nikada nije postojalo

Istoričarka Dubravka Stojanović o izborima, zabludama, krađama, pogrešnim strategijama, mitomaniji, prošlosti, budućnosti, pobedama i porazima

/ Fotografija: Nebojša Babić
jan 28 2024, 05:00

Podeli

Dubravka Stojanović, redovna profesorka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, imala je sposobnost, talenat, znanje da i preko prvih elektrifikacija, asfaltiranja… secira društvo i stanje nacije. Čak i pre nego što bi zagazila u ratove, izbore, prevrate… “duboku istoriju”, znala je da raščini i objasni stvari s pojavom na primer “prvih bandera”. U svojoj novoj knjizi “Prošlost dolazi” ona se bavi udžbenicima istorije od njihovog samog nastanka i objašnjava da je istorija bila uvek stvar manipulacije, promenljivosti kako bi kojim vlastima odgovaralo.

Zato je i genijalan naslov knjige “Prošlost dolazi” jer je istorija, tačnije njeno najčešće politički namensko čitanje i pisanje, oduvek služilo da se oblikuje sadašnjost koja nam je tragično određivala budućnost.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price