Politika

Štampa je slobodna ili štampa nije slobodna

Sloboda medija definisana je u čuvenoj knjizi Jirgena Habermansa „Javno mnjenje“, na kojoj je posle doktorat uradio Zoran Đinđić. Zašto je to važno? Zato što najveći moderni nemački filozof tu jednostavno definiše slobodu medija, koja je izgradila moderna građanska zapadna društva, a to su samo dve stvari – nezavisne redakcije i slobodan protok oglasa

Ustavotvorna skupština u Kraljevini Srbiji 1888/1889. godine / Izvor Liszt Collection / akg-images / Profimedia
okt 27 2023, 09:31

Podeli

U prvom ustavu Srbije 1888. posle nezavisnosti (Berlinski kongres) pisalo je „Štampa je slobodna“. Koliko se to uvažavalo pokazuju sveske kralja Petra Karađorđevića, u kojima je beležio primedbe. Na „Štampa je slobodna“, „to smo već viđali“, na „Svaki Srbin ima pravo na to da u granicama zakona iskaže svoju misao: govorom, pismeno, štampom ili u slikama“, „Pa u buvaru okovan“, a na „Za izdavanje novina nije potrebno prethodno odobrenje vlasti“, „trt“.

Da li je kralj Pera bio vizionar, ili šaljivdžija, tek 135 godina kasnije srpski medijski zakoni izgledaju otprilike kao u njegovoj svesci.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price