Svet

Stanje na frontu: Pripreme za doček ofanzive i tehnike

Tema ukrajinske ofanzive izlizala se od svakodnevnog višenedeljnog pominjanja u svetskim medijima, ali tek sada postaje aktuelna jer popuna tehnikom koju je NATO obećao sada je najvećim delom na terenu, u borbenim jedinicama

Ukrajinski vojnik u skrovištu, u predgrađu Bahmuta. Uslikano 7. maja / Mykhaylo Palinchak / Zuma Press / Profimedia
maj 08 2023, 13:39

Podeli

Rusi pokušavaju da omekšaju ukrajinske vojne potencijale pre početka ofanzive i zato rade po dubini, po koncentracijama snaga i skladištima. Izolacija bojišta je sada potpuni prioritet ruske vojske, ali i dalje se slabo oseća rad avijacije preko linije fronta, a ona bi trebalo da bude glavni nosilac borbenih dejstava na presecanju privlačenja ukrajinskih jedinica. Nekih rezultata ima i pogođeno je veliko skladište u Pavlogradu. Sekundarna detonacija koja je osvetila noć kao sunce da je izašlo bila je čvrsta potvrda da je pogodak bio “u sridu” (fraza koje se možda sećaju starije generacije koje su gledale prenos Sinjske alke).

Zatim Rusi su dronovima-kamikazama Lancet 3 pogodili divizion raketnog sistema protivvazdušne odbrane (PVO) S-300 u Hersonskoj oblasti i pride prvi put potvrđeno uništili su jedno samohodno oruđe Gepard, nemačko hladnoratovsko čudo tehnike koje je reaktivirano iz “penzije” i poslano u lov na dronove.

Lokacija na kojoj su Rusi zatekli lansirna oruđa i ostalu tehniku jedinice PVO isturena je u odnosu na raniju praksu da se S-300 koristi za zaštitu većih gradova u pozadini. Protumačimo to kao još jedan indikator da su na desnoj obali Dnjepra koncentrisane snage koje treba zaštititi od ruske avijacije i sada i kada krenu preko reke. Ima još vesti iz iste oblasti koje su interesantne u kontekstu procene budućeg razvoja događaja – na primer zabranjeno je da po Dnjepru i pritokama plovi bilo kakvo civilno plovno sredstvo. Pokušava se zatvoriti odliv podataka o prisustvu jedinica uz reku, i šta da se zaključi osim da se tamo nalaze ukrajinska pontonjerija, čamci i sve ostalo što je potrebno za nasilni prelazak vodene prepreke.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price