tenk u bahmutu
Svet

Pakao Bahmuta u iščekivanju ofanzive: Dug put preko neprohodnog terena pod artiljerijskom vatrom

Na ruskoj strani stvorena je atmosfera iščekivanja ukrajinske ofanzive i na društvenim mrežama među pripadnicima vojske vodi se prepiska oko toga koliko je dobro uređena odbrana

tenk u bahmutu Ukrajinski tenk otvara vatru na frontu južno od Bahmuta, 17, mart 2023. godine / Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia
mar 21 2023, 13:55

Podeli

Borbe za Bahmut nastavljaju se iz nedelje u nedelju. Ukrajinski glavnokomandujući odlučni su u tome da traže odlučnost od boraca na terenu da drže svaku kuću što se duže može. Oni koji su u gradu ako padne odbrana gotovi su jer je ostao samo nekakav jadni put prekriven gustim blatom između prigradskog naselja Hromovo i sela Ivanovsko, nešto više od kilometar i po, ali kroz teško prohodan teren pod artiljerijskom vatrom to se pretvara u dug, vrlo dug put. Viši cilj traži žrtve, valjda se tako gleda kada se sedi u kabinetu u pozadini. Bahmut su natkrilili „muzikanti“ i pokušavaju da severno od grada probiju liniju i pomere front prema Kalinovki, a tu je Časov Jar koji je sada oslonac bahmutskog garnizona.

Rusi ne žure, a ukrajinskoj strani to valjda paše jer su pribavili vreme za formiranje manevarske rezerve koju čine potpuno nove brigade. Čeka se na završetak obuke i popune. U stvari najteže je proceniti kada će doći trenutak da krenu jer ukrajinska vojska mora da krene što pre kada se osuši teren, ali kada prime neku solidnu količinu tehnike iz NATO-a. Najavljeno je puno pošiljki i sada su već primljeni ili u naredne dve-tri nedelje pristižu preko 90 tenkova, 224 borbena vozila pešadije i nekih 700 raznih borbenih vozila na točkovima. U listu hitnih pošiljki ide eskadrila od 13 MiG-29 iz Slovačke. Prvo se pričalo o 10 komada, ali našli su se neki avioni koji su bili odavno prizemljeni i poslužiće kao izvor rezervnih delova.

Poljaci su najavili 20 MiG-29 i to se odavno pripremalo i zato može da se ceni da se radi o avionima na koje će da se integrišu američke aktivno radarski samonavođene rakete AMRAAM. Poručili su iz Moskve da nije po zakonu dati MiG-29 trećoj zemlji jer za izvoz naoružanja izrađenog u SSSR-u prvo treba pribaviti dozvolu zemlje proizvođača. Rusi kažu da su oni naslednici autorskih prava, ali ne mare za to nekadašnje članice Varšavskog ugovora koje su avione dobile po povlašćenim savezničkim cenama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price