Svet

“Ti, Bibi, rizikuješ državu zbog ličnih interesa”: Preti li Izraelu građanski rat?

Drastična promena strukture stanovništva Izraela u poslednjim decenijama – useljavanje i izrazito visok natalitet među ultraortodoksnim Jevrejima – preokrenula je kompletno političku pozornicu i

Foto JACK GUEZ / AFP / Profimedia
mar 29 2023, 13:38

Podeli

Svetom Tomi Akvinskom se pripisuje izreka “Boj se čoveka jedne knjige”. U Izraelu više od milion ljudi čita samo jednu knjigu, Toru, a njihovi predstavnici imaju četvrtinu poslanika u Knesetu i praktično drže u šaci premijera Benjamina Netanjahua. Bez ultraortodoksnih partija “kralj Bibi” nema većinu u izraelskom parlamentu, a odlazak s vlasti za lidera Likuda znači put u zatvor, imajući u vidu procese koji se vode protiv njega za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i proneveru.

U Izraelu je dakle na vlasti koalicija onih koji čitaju samo jednu knjigu i lidera koji ima samo jednu misao u glavi: kako da se ne preseli iz premijerske fotelje u zatvorsku ćeliju. Reč je o veoma tvrdom savezu i korak u stranu koji je napravio Netanjahu – zaleđivanje na mesec dana predloga za izglasavanje pravosudne reforme i najava otvaranja dijaloga u Knesetu – samo je predah pred zapaljivo drugo poluvreme.

Nisu daleko od istine veterani specijalne jedinice Sajeret Matkal, u kojoj je služio u mladosti Bibi Netanjahu, zajedno sa starijim bratom Jonijem. Veterani su podsetili nekadašnjeg saborca da je Joni išao u susret smrti otvorenih očiju jer je bio spreman da rizikuje svoj život zbog države (Joni je ubijen u operaciji spasavanja talaca u Entebi u Ugandi 1976. godine): “Ti, Bibi, rizikuješ Izrael zbog ličnih interesa”, poručili su penzionisani specijalci bivšem saborcu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price