Psihologija

“I mene su tukli, pa šta mi fali?”

Veća energija je potrebna da se provodi više kvalitetnijeg vremena sa detetom no što je potrebno energije da bismo se uzdržali da ne tučemo dete. Za prvo je potrebno odricanje od različitih ličnih zadovoljstava, dok je za drugo potrebno samo imati malo više strpljenja i zaustaviti se. To je suštinski razlog zašto ovo pišem

Roditelji grde decu / Freepik/Velike priče
avg 11 2023, 05:00

Podeli

Zašto se u ovom trenutku bavim temom fizičkog kažnjavanja? Verujem da je to zaista Velika tema (da ne kažem priča) i da je uvek bitna. Ipak, možda je u sezoni godišnjih odmora od posebnog značaja.

Naime, u ovom periodu su porodice na okupu. Roditelji će provoditi mnogo vremena sa decom, biće tu puno lepih trenutaka, ali i puno frustracija (a znamo da frustracije rađaju agresiju). Zbog prirode posla kojim se bavim (obuke iz domena tzv. mekih veština, poput upravljanja stresom) često sam u prilici da razgovaram sa velikim brojem ljudi (npr. grupama od desetak učesnika) na veliki broj tema vezanih za svakodnevicu, uključujući i vaspitanje dece (razgovor veoma često skrene na tu temu, očigledno da ljudima zadaje muke). Volim da takve prilike iskoristim da napomenem da decu ne treba tući!

Pitanje je naravno kako zastupam takav stav (posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je fizičko kažnjavanje i dalje veoma prisutna i branjena metodologija vaspitavanja). Obično iskoristim sledeće argumente:

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price