Psihologija

Biti kao Naomi: Da li je roditeljstvo u “kasnijem dobu” fer prema detetu?

Nedavna objava da je Naomi Kembel dobila dete u 53. potegla je pitanje da li je zaista moguće postati majka u tim godinama (biološki) i da li je to rezervisano samo za elitu koja sebi to može da priušti. Dobro, u pitanju je surogat u njenom slučaju, ali da li biti majka znači samo roditi dete? A onda su tu i Robert de Niro (u 79) i Al Paćino (u 83)

Ilustracija VP/Profimedia/freepik
jul 10 2023, 05:00

Podeli

Ta pitanja krenu vrlo bezazleno, polušaljivo, više kao da vas neko propituje o vašem životu, onako, informative radi, tako što će izvaliti nešto poput “a jesi li”, “imaš li…”, “zar još nisi…”, jer nekako mu je nelagodno da vas pita direktno. I vama bude neprijatno, ali to nema veze. Nije zakonom, niti moralom zabranjeno.

Onda to prelazi u direktne isto tako neformalne sugestije: “pa šta čekaš”, “pa što nisi”, “pa kad ćeš, vreme ti je“, jer za rađanje dece ipak postoji biološka granica. Neko i zabrinuto za vašu budućnost kaže da bi trebalo da to uradite, kao da ste sami mentol i ne znate da je normalan sled i da zaista postoji trenutak kada se suočavate s biološkim pitanjem. Psihijatar vam savetodavno kaže da bi bilo dobro da ga imate, makar sami ako partner neće, jer, eto, kajaćete se kad ostarite. Legitimno. Slušate Dženi Aniston koja mora da se pravda svetu zbog čega nije rodila dete Bredu, zašto joj je stomak bio uvećan i koliko puta se emotivno i fizički slamala od neuspešnih veštačkih oplodnji, uveravajući ljude da to nije kao odlazak na stavljanje filera. Svi svima moramo da se pravdamo, izgleda.

Slušate priču prijateljice iz osnovne koja je ostavila ljubav svog života i čak posle deset godina gorko plače kad ga pomene jer jednostavno nije bio za porodicu i decu, a ona ih sada ima ali ne s njim. Je li to sreća ili nesreća? Ima tu mnogo razloga, kako bi rekao Tolstoj, svaki je “na svoj način”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price