Psihologija

Šta je sve nasilje nad decom?

Osim porodice koja je najznačajniji faktor u razvoju dece, sredina, nažalost, ne pruža isključivo konstruktivne i miroljubive sadržaje. Agresivni prizori samo pojačavaju već prisutne agresivne sklonosti naročito kod osoba kod kojih postoji unutrašnja spremnost zasnovana na emocionalnom nasleđu iz ranijih životnih faza

Ilustracija VP
maj 15 2023, 13:06

Podeli

Definicija nasilja ima bezbroj. Možemo ih nabrojati u zavisnosti od toga iz kog psihosocijalnog okvira gledamo, ali ono što je najvažnije je da je ono nedopustivo.

Čovečji naslednik se rađa kao najbespomoćnije biće u celoj svojoj vrsti porekla. Mladunče čoveka ne može da opstane samo ni na tren, kako iz opsega negovanja podrške rastu i razvoju, tako i iz opsega psihološke podrške.

Prema tom razumevanju roditelj je prva i osnovna okosnica svake brige o detetu i od njega se očekuje gotovo sve nabrojano. Ne znamo da li je dovoljno iz ugla stručnjaka i medija rečeno, ali podrška roditeljima od ranog razvoja, gotovo od perioda trudnoće je od suštinskog značaja: kako u tome da prepoznaju i odgovore na signale deteta, tako da i što brže razvijaju najbolje roditeljske kapacitete u cilju što kompetentnijeg roditeljstva.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price