Uspeh
Psihologija

Dokle više sa navikama uspešnih ljudi?

Sve te poruke su da si, ako ne želiš da budeš fokusiran kao stršljen na kokainu većinu svog budnog vremena, bezvredno ljudsko biće

Uspeh Sama ideja da postoje neki recepti za uspeh i da će ti citat nekog ko je uspešan, šta god to značilo, pomoći da i ti to postaneš je naivna / Ilustracija Freepik
nov 07 2023, 05:00

Podeli

Zamisli da dolaziš na neku žurku s neodređenom idejom da sretneš neke ljude koje poznaješ, možda i upoznaš neke nove. Ulaziš u prostoriju, gledaš okolo, i shvataš da su svi u sakoima, košuljama, ozbiljnim pantalonama, suknjama. Do ušiju ti dopiru delovi razgovora koji se vode oko tebe – „ostani fokusiran”, „s radošću te pozivamo da se pridružiš našoj otkačenoj ekipi”, „organizaciona kultura usmerena na ljudske potencijale”, „čovek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo” (sorry, Egziperi), „nikad ne odustaj”, „10 tajni uspešnih ljudi”. Sad se već uveliko pitaš jesi li na žurki ili na zboru nekog kulta. Ne brini, evo odgovora – po svemu sudeći, upravo si na najjezivijoj društvenoj mreži od svih: LinkedInu.

Naravno, ovo je samo moje subjektivno mišljenje, izazvano upravo osećajem da sam, svaki put kad uđem tamo, zalutala negde gde su se ljudi transformisali u neke svoje superego ekstreme, pa se sve vrti oko uspeha, ambicije, discipline, suza radosnica zbog timskih uspeha. A sad zamisli svet u kom sve stvarno tako vrca od uspeha, ambicije, discipline. Da li bi izgledao ovako kako izgleda sada? Sigurno ne.

To da se svi na društvenim mrežama prikazujemo kao malo više kul nego što jesmo, poznato je još od osvita društvenih mreža. Međutim, sposobnost da se prilagodimo samoj mreži je ono što me i dalje fascinira, pa ćemo tako svi na LinkedInu biti uspešni i ambiciozni (#lovemyjob, #mondaymotivation), na Instagramu nasmejani i srećni (#happylife, #sundayfunday), na Twitteru smo strašno pametni i aktivistički nastrojeni (#fact). No, ako znamo da je, evoluciono gledano, najbitnija odlika jedinki i vrsta koje bi se popele na narednu lestvicu razvoja upravo sposobnost adaptacije, onda ni ovo ponašanje nije nešto nad čime ćemo lupati glavu, pa je li tako?

Ono nad čime mi, ipak, često dođe da lupam glavu, jeste upravo gomila bulšita koja se vrti oko ideje uspeha, ambicije, svih tih poruka da si, ako ne želiš da budeš fokusiran kao stršljen na kokainu većinu svog budnog vremena, bezvredno ljudsko biće.

 

 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price