Andrej Plenkovic premijer Hrvatske
Politika

“Najdugovječniji lider u Hrvata”: Hoće li se po Plenkoviću išta zvati?

Može li Andrej Plenković ostati zapamćen kao pozitivac i zašto, vjerojatno, ne

Andrej Plenkovic premijer Hrvatske Kakva li će biti njegova politička zaostavština / Foto Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
mar 13 2023, 11:00

Podeli

Jutro je bilo puno sunca, bez oblačka na vidiku. Ništa čudno za Zagreb u prvom danu srpnja, kad ljeto taman lovi svoj puni, žareći zalet. U centru grada, pored grupe novinara na kavi prolazio je jedan od dužnosnika u Ministarstvu gospodarstva. Bio je tad, tog sad već davnog ljeta 2009. godine neki problem u njegovom resoru. Ništa čudno za gospodarstvo u Hrvatskoj, uvijek ima neki problem oko kojeg nije loše iskoristiti priliku za malo ispitati čovjeka iz ministarstva – pa čak i ako ti slučajno naleti dok piješ kavu prije nego što temperatura u gradu počne prazniti terase i paliti klima-uređaje.

No, gospodin nije bio od pretjerane koristi, nekako neuobičajeno užurban i smeten, kazao je o pitanju koje je novinare zanimalo tek nekoliko rečenica. Pa duboko uzdahnuo i procijedio: “Ali imamo mi danas većih problema” i odmarširao prema zagrebačkom Gornjem gradu, gdje se, između ostalog, nalazi Vlada Republike Hrvatske. Koji sat kasnije, najmoćniji političar u zemlji, predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji je podnio ostavku. Bio je to najveći šok u demokratskoj političkoj povijesti ove zemlje. Krajem sljedeće godine, Sanader je uhićen u Austriji, u očitom pokušaju bijega od hrvatskih istražnih organa, a i danas je, nakon niza korupcijskih procesa, na odsluženju zatvorske kazne.

Najdugovječniji

Taj i takav Ivo Sanader je sve donedavno bio najdugovječniji hrvatski premijer. Do iznenadne ostavke u srpnju 2009. godine – za koju je neposredni povod i dalje nepoznat – bio je kao dragi vođa i lider stožerne stranke svih Hrvata (kako sebi vole tepati članovi Hrvatske demokratske zajednice) na čelu Vlade skoro punih šest godina. Istina, Franjo Tuđman je duže bio za kormilom kao najmoćniji političar u zemlji, više od deset godina, ali nakon kraja rata i nakon promjene političkog sustava poslije njegove smrti – kad su predsjedniku države ostale samo znatno smanjene ovlasti – gotovo sva politička moć fokusirana je u osobi šefa ili šefice Vlade.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price