Politika

Nevidljiva ruka Beograda (i jedan “Rus” iz Niša)

Tek će biti priče o bojkotu i njegovim efektima. A biće i svakakvih pregovora

/ Ilustracija VP / Profimedia
jun 03 2024, 00:52

Podeli

Do 13 sati, u nedelju 2. jula 2024. godine, izlaznost na lokalnim izborima bila je čak 46,25 odsto, a tek se očekivao udarni talas glasača negde oko 18 sati. Na kraju je, glasalo skoro 72 odsto upisanih birača.

Nema većeg praznika demokratije nego kada veliki broj građana pohrli na svoja biračka mesta da zaokruže neki broj na glasačkom listiću, a posebno kada je reč “o lokalu”, tamo gde skoro pa i neposredno mogu da utiču na organizaciju života u svom okruženju. E sad, mogu da budu izbori daleko od slobodnih, neizostavno i poštenih, ali kada masovno ljudi krenu na birališta, onda je i prostor za mahinacije skučeniji.

Srbija je ovog 2. jula, kada su se održavali lokalni izbori u 89 (po nekim izvorima 90, dosta su se mediji zbunjivali prethodnih dana) opština i gradova bila toliko blizu velikoj izlaznosti i prazniku demokratije, da gotovo nije mogla da bude bliže. Otprilike nekih sat i 15 minuta automobilom po ne baš najboljem putu – ovaj visokoprocentni festival demokratije, naime, izveštaj je sa lokalnih izbora u Andrijevici, na severu Crne Gore, koji su se igrom slučaja održavali istog dana.

U Srbiji je, naravno, potpuno druga priča.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price