Istorija

Zašto je važan Niš i zašto iz njega kreće pobuna

Niš je bio jedan od prvih slobodnih gradova i u Miloševićevoj Srbiji

Ilustracija / VP/Profimedia
jun 02 2024, 23:40

Podeli

“Ključ ove zemlje i riznica njena jeste grad Niš. Bilo bi umesno napasti ga…”

Ovako je u proleće 1386. godine osmanski emir Murat I Hudavendigar pisao Ali-begu.

Ubrzo nakon toga, moćni osmanski vladar je digao svoju ordiju i udario na nišku tvrđavu, u sklopu opsežne vojne kampanje kojom je nameravao da slomi srpsku kneževinu na čijem čelu je bio neposlušni Lazar Hrebeljanović.

Murat dalje piše:

“Preda mnom iđaše moja prednja vojska te opsednem grad Niš, tvrdo mesto, koje priličaše zmaju nakostrešenom, jedovitim bodljama. Da ćemo ga osvojiti beše nam obećano rečju u Koranu, gde se kaže: Bog deli pobede, i čas slave i dobroga glasa približuje se muslimanima. I doista, posle naprezanja ponavljanih bez odmora za 25 dana, lepa nevesta pobede otkrije nam najposle svoje čarobno lice; oborimo bedeme gradu po reči, koja govori: poniženo bi ono što beše uzvišeno, i zauzesmo Niš pod svoju vlast.”

Murat, dakle, naziva Niš “zmajem”. A to je direktna asocijacija na nišku tvrđavu koja i danas postoji i simbol je grada a koja je građena tako da ima dugačke ispuste na zidinama, i kada se gleda odozgo, zaista, svojim zvezdastim oblikom, podseća na zmaja. Na zidinama Niša agarenska vojska je polomila zube, iako je uspela da ga osvoji posle opsade koja je trajala čak 25 dana. Gubici koje je Murat tada pretpreo, kao i energija, resursi i vreme potrošeno na opsadu za koju niko nije očekivao da će trajati toliko dugo, skupo su ga koštali. Ubrzo će njegova vojska krenuti dalje sa namerom da osvoji prestoni Kruševac i doživeti poraz kod mesta Pločnik u Toplici, gde će Osmanlije biti bukvalno desetkovane a njihov vladar će jedva izvući živu glavu.

Niš je, dakle, po Muratu, “zmaj”, “ključ” i “riznica”.

I ne piše on to tek tako. U vreme tzv. Moravske Srbije Niš je bio bogatiji i bolje utvrđen grad od prestonice Kruševca i mnogih drugih srpskih gradova. Njegov strateški položaj bio je bitan oduvek, još u antici, Niš je bio glavni grad provincije Gornja Mezija, a Konstantin Veliki, koji je u njemu rođen, razmatrao ga je za svoju prestonicu nakon što je došao na vlast. I ne samo to, pod imperatorom Dioklecijanom tadašnji Nais postaje glavni grad Dardanije, a 364. godine carevi Valentinijan I i Valens podelili su Rimsko carstvo i vladali kao suvladari. Odluku o tome doneli su u Nišu, u Medijani.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price