Istorija Politika

Dobrica Ćosić: Tito, ipak je umro

"Njegov pobednički život završava se porazom, na ruševinama države koju je stvorio", 5. i poslednji deo ekskluzivnog feljtona "Dobrica Ćosić: Moja istina o Titu"

Sahrana Josipa Broza Tita / Sven Simon / United Archives / Profimedia
dec 16 2023, 05:00

Podeli

Svi objavljeni nastavci feljtona mogu se pročitati OVDE

***

Knjigu o Titu, posle „Istorije moga veka”, kako sam u drugom izdanju nazvao svoje „Piščeve zapise 1951–2000″, pisao sam zbog sumnje u upitni luk moje ideološke i političke evolucije: zašto sam ja titoist postao antititoist; zašto je međusobno poverenje pretvoreno u političko neprijateljstvo.

Ovako počinje Knjiga o Titu Dobrice Ćosića (u izdanju Lagune).

U političkoj istoriji ovo će biti jedna od najvažnijih knjiga Dobrice Ćosića. I to je već samo po sebi čudno za jednog od najvećih srpskih pisaca.

Knjiga o Titu kao da je morala da izađe deset godina posle njegove smrti, poput najčuvenijih memoara Agate Kristi nakon njene.

U rukopisu koji je pisao do smrti, u 93. godini, čovek koga je Milovan Đilas nazvao “najvažnijim Srbijancem”, a štampa proglašavala “ocem nacije”, baca novo svetlo na najvažnije događaje naše istorije.

I na kraju knjige, koju je pisao pola veka, prenosi zabeleške o Titovoj smrti.

Kao i o najavljenoj smrti jedne zemlje…

UMIRE TITO

Januar 1980.

Umire Tito. Oboleo je od embolije leve noge uoči Nove godine. Titovska režija nije izostala ni u ovom događaju. S najvišim funkcionerima i najbližim saradnicima dočekao je Novu godinu u Karađorđevu, za raskošnom trpezom; slušao je najbolje pevače, gledao najbolje beogradske balerine i baletane, sedeći se izljubio s drugovima i drugaricama, održao poslednju zdravicu, zaželeo nam srećnu Novu godinu, bez Jovanke.

Čim je objavljeno da je nastupila Nova godina 1980, odveli su ga u Ljubljanu na pregled, a posle pregleda vratili su ga na Brdo kod Kranja, u dvorac namesnika Pavla Karađorđevića. Nekoliko dana potom prebačen je ponovo na ljubljansku kliniku. Došli su lekari i svetski eksperti i predložili da mu se amputira leva noga, a on je to, kažu, odbio. Priča se da je rekao da je umoran od života i da je rođen sa dve nove, pa neće da umre kao bogalj. Takav stav cenim. I to je jedan Tito. Ni moj junak iz „Vremena smrti”, major Gavrilo Stanković, nije hteo da živi sa jednom nogom.

Kažu da Tito želi da bude sahranjen u Beogradu ili na Sutjesci.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price