Istorija Politika

“Znao sam ja da srpski narod nije protiv mene…”

Četvrti nastavak feljtona iz "Knjige o Titu" Dobrice Ćosića govori o odnosu Broza i Srbije, ali i o obračunu sa hrvatskim separatistima, koji je to bio samo na papiru

Fotografija arhiva Muzeja Jugoslavije
dec 14 2023, 05:00

Podeli

Svi objavljeni nastavci feljtona mogu se pročitati OVDE

***

PUT U SRBIJU

Posle Rankovićevog razjašnjenja sukoba u partijskom rukovodstvu, na drugi dan Nove godine 1963, pozivao me je Tito na političke razgovore o stanju u zemlji, koje je po njegovoj proceni postalo sve dramatičnije. U tri razgovora Tito je isticao porast velikosrpskog nacionalizma i antititovsko delovanje srpskog rukovodstva. Pominjao mi je Veselinova i Stambolića, koji su pod uticajem Aleksandra Rankovića, “zaostalog u ideološkom vođenju partijom”. Njegov stav vodi razbijanju našeg političkog sistema – državnog samoupravljanja, čiji socijalistički smisao on, konzervativac, ne razume.

U razgovorima sa Titom o personalnim problemima, odlučno sam zastupao ubeđenje da je on pogrešno informisan. Tito se ljutio na takve moje napomene i govorio mi:

“Ti si naivan i neobavešten. Srpsko vođstvo okreće narod protiv mene. Beogradska čaršija svašta brblja o Titu i Jovanki.”

Moje odlučno suprotstavljanje njegovom ubeđenju, ostajalo je bez ikakvog značaja “jer on je odlično obavešten”. Poslužio sam se svojim poslednjim argumentom: “Ako meni ne verujete, molim vas posetite Šumadiju i Pomoravlje. I lično se uverite da srpski narod u svemu veruje Vama. Srbi su vam odani, druže Tito.”

Pokolebao sam ga. On mi je rekao: “Dobro, posetiću Srbiju, ali da me ti pratiš.”

Prihvatio je moj predlog i obavestio Jovana Veselinova da će da poseti Šumadiju i Pomoravlje. Naredio je da se izvrše odgovarajuće pripreme za taj put.

Otišao sam u Vrnjačku Banju u svoju kuću da radim. U direktivama CKSK Srbije i Vlade, date su naredbe da se Titu i Jovanki organizuje “veličanstven doček”.

“Čim je ušao u ‘Kopaonik’, drug Tito je pitao: gde je Ćosić? Dovedite ga odmah.”

Obukao sam pristojno odelo, jedva vezao mašnu, bio sam i ja očigledno uzbuđen, seo u Udbin auto i kroz pune ulice razgalamljenog naroda, stigao do vile “Kopaonik”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price