Muzičar Litl Ričard (Little Richard) sprema se za nastup 1956.
Kultura

Wop bop a loo bop a lop bom bom

Nebeski vrisak Litl Ričarda

Muzičar Litl Ričard (Little Richard) sprema se za nastup 1956. Litl Ričard pred nastup na Rigli filds u Los Anđelesu, 2. septembra 1956. / Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
apr 22 2024, 05:00

Podeli

Svaki dan me gleda sa slike okačene na zidu iznad mog kompjutera. Nasmejan široko od jednog do drugog uha. Usta puna belih caklećih zuba. Little Richard. Čovek-rokenrol. Fizički ga nema pune četiri godine, od 9. maja 2020, ali je svojim delom otišao u nezaborav – lansirao je sebe direktno u slavnu istoriju rokenrola. Dok sastavljam priču o njemu (moj doživljaj njega kao pevača, pijaniste i tekstopisca), imam utisak da kontroliše ono što pišem i pokušava da mi diktira svoju ličnu i muzičku biografiju. Pazim da slučajno ne ispustim neku za njega važnu sitnicu jer imam utisak da bi me glasno izgrdio i žestoko ispsovao.

Moram da priznam. Što se rokenrola tiče, Bitlsi su mi neupitno na prvom mestu, a veliki sam fan i drugih bendova. Izdvojiću neke od njih: The Rolling Stones, The Kinks, The Who, Jimi Hendrix Experience, Spencer Davis Group, Small Faces, Led Zeppelin, Deep Purple, Emerson, Lake & Palmer, Blood Sweat & Tears. Mnogi od ovde navedenih su ga nadrasli, ali on je ostao pionir, uzor, idol. Mali Ričard je sve njih, kao i mene, uveo u svet rokenrola.

Kao klincu mi se ježila koža na telu i dizala kosa na glavi dok sam slušao njegovo očaravajuće i neponovljivo vrištanje. I ne treba nikoga da čudi to što obožavam grupe koje su stilski veoma različite i muzički udaljene i od njega i jedne od drugih. Sve njih povezuje jedno: uticaj Litl Ričarda na ljubav prema rokenrolu kao muzici, komunikaciji, stavu, pogledu na svet.

Kod nekih je taj uticaj direktan, kod nekih posredan; kod jednih veći, kod drugih manje vidljiv. On je uticao i na muzičare za koje nikad ne biste pomislili da su ikad slušali njegovu muziku. Recimo, Dejvid Bouvi. Njega su privlačile zvezde pedesetih i šezdesetih koje su delom izmenile utvrđene muško-ženske polne identitete. Ali ne samo to – Bouvi je kao mladić slušao pop muziku i njegovu maštu više je opčinjavao Litl Ričard nego Bil Hejli i Badi Holi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price