Kultura

Kinksi su Kingsi

Tokom šezdesetih, u vreme vladavine Bitlsa i Rolingstounsa, bilo je još nekoliko grupa koje po svim muzičkim parametrima staju njima uz rame

Kinksi 1970. godine / Photoshot / Topfoto / Profimedia
nov 13 2023, 05:00

Podeli

Početkom oktobra 2015. brucošima na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu držim prvo predavanje iz predmeta Sociokulturna antropologija. Mlađarija me zbunjeno gleda i (čini mi se) pažljivo sluša kako bi sebi i svojim roditeljima našla alibi za upis studija na ovom smeru. S pravom, jer je danas skoro obesmišljeno studirati sociologiju, za razliku od vremena kada sam ja bio na njihovom mestu i kada se sa diplomom sociologa mogao čak i posao naći. Kako bilo, vratimo se nazad na lice mesta. U jednom trenutku zazvoni mi mobilni telefon koji sam zaboravio da isključim. Izvinim se mladim koleginicama i kolegama i na trenutak napustim učionicu da vidim ko me to zove. Vraćam se posle dva minuta i mladić iz prve klupe mi frajerski tiho dobaci: Kinksi! Ja zbunjeno gledam u njega čudeći se kako je on mogao prepoznati zvuk pesme sa moga mobitela: “You Really Got Me” rok benda The Kinks, poznatog s početka šezdesetih.

Pitam kolegu kako je on tako mlad iz prve pogodio i pesmu i bend, a on će nonšalantno: “Ih, pa i ja sviram u jednoj rok grupi, a ovo je tako poznato.” Govorio je tako kao da se podrazumeva da svi u učionici to znaju, a ja sam siguran da niko od ostalih ne zna čak ni imena četvorice legendarnih Bitlsa (provereno i dokazano na licu mesta, uz samo dva izuzetka).

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price