Kultura

Kinksi su Kingsi

Tokom šezdesetih, u vreme vladavine Bitlsa i Rolingstounsa, bilo je još nekoliko grupa koje po svim muzičkim parametrima staju njima uz rame

Kinksi 1970. godine / Photoshot / Topfoto / Profimedia
nov 13 2023, 05:00

Podeli

Početkom oktobra 2015. brucošima na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu držim prvo predavanje iz predmeta Sociokulturna antropologija. Mlađarija me zbunjeno gleda i (čini mi se) pažljivo sluša kako bi sebi i svojim roditeljima našla alibi za upis studija na ovom smeru. S pravom, jer je danas skoro obesmišljeno studirati sociologiju, za razliku od vremena kada sam ja bio na njihovom mestu i kada se sa diplomom sociologa mogao čak i posao naći. Kako bilo, vratimo se nazad na lice mesta. U jednom trenutku zazvoni mi mobilni telefon koji sam zaboravio da isključim. Izvinim se mladim koleginicama i kolegama i na trenutak napustim učionicu da vidim ko me to zove. Vraćam se posle dva minuta i mladić iz prve klupe mi frajerski tiho dobaci: Kinksi! Ja zbunjeno gledam u njega čudeći se kako je on mogao prepoznati zvuk pesme sa moga mobitela: “You Really Got Me” rok benda The Kinks, poznatog s početka šezdesetih.

Pitam kolegu kako je on tako mlad iz prve pogodio i pesmu i bend, a on će nonšalantno: “Ih, pa i ja sviram u jednoj rok grupi, a ovo je tako poznato.” Govorio je tako kao da se podrazumeva da svi u učionici to znaju, a ja sam siguran da niko od ostalih ne zna čak ni imena četvorice legendarnih Bitlsa (provereno i dokazano na licu mesta, uz samo dva izuzetka).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price