Kultura

Cijeli svijet u Tolkinovoj sjenci

Navršava se pedeset godina od smrti autora "Gospodara prstenova", "Hobita" i "Silmariliona", jednog od najvoljenijih pisaca prethodnog vijeka, stvaraoca čudesnih stranih jezika i savremenog utemeljitelja žanra epske fantastike

Tolkin
sep 05 2023, 06:00

Podeli

“U jednoj rupi u zemlji, živeo je hobit. Ne u gadnoj, prljavoj, vlažnoj rupi, ispunjenoj ostacima crva i zadahom vlage, niti pak u suvoj, ogoleloj, peščanoj rupi, u kojoj nema na šta da se sedne, i u kojoj nema ništa za jelo: ovo je bila hobitska rupa, a to znači: udobnost.”

Ove riječi kojima počinje omiljena dječija, jer “Hobit” je prije svega dječija knjiga, dvadesetog vijeka, nisu samo uvod jednog djela, nisu čak ni početne riječi priča za laku noć koje je njihov autor, Džon Ronald Ruel Tolkin, pripovjedao svojoj djeci prije postojanja bilo kakve knjige o Ardi, Srednjoj zemlji, Okrugu i Mordoru. Ne, ove riječi slučajnim prolaznicima, čitaocima i fanovima najčešće donesu ovaj epitet koji nalazimo prije tačke, one donose udobnost, udobnost koju osjetimo kada se susretnemo sa magičnim svijetom Vilovnjaka, Hobita i Orka, borbom dobra i zla; udobnost koja se pretvara u nadu, toplotu i sigurnost svakim ponovnim iščitavanjem priča o prstenovima moći, silmarilima, prijateljstvu i prevazilaženju sebe.

Ovog septembra navršava se pedeset godina od smrti autora “Gospodara prstenova”, “Hobita” i “Silmariliona”, jednog od najvoljenijih pisaca prethodnog vijeka, stvaraoca čudesnih stranih jezika i savremenog utemeljitelja žanra epske fantastike. Iako je prošlo već pola vijeka od smrti, zanimljivo je da je pionir žanra i dalje njegov najkvalitetniji i najvažniji predstavnik. Dok u naučnoj fantastici i dalje cijenimo Velsa i Verna, možemo slobodno reći da su ih po djelima prevazišli i Asimov i Herbert i Le Gvinova i Lem, a možda i neki drugi. U hororu cijenimo Horasa Volpula i Meri Šeli, ali smo svjesni da daleko veći kvalitet posjeduju djela Kinga, Barkera, En Rajs.

To ne znači da epska fantastika nije porodila neka značajna i velika imena, ali je veliko pitanje da li će vam iko, da li će ijedna osoba na svijetu reći da su od Tolkina bolji Džordan, Murkok ili Luis, da su od Arde kvalitetnije opisani Amber, Vesteros ili Kontinent. Kako to da sjenka pionira moderne epske fantastike i dalje suvereno stoji i dominira žanrom?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price