Endometrioza
Zdravlje

Gospođica Endo i život s nevidljivim bolom

O endometriozi je govorio i Hipokrat, pre nekoliko hiljada godina. „Tiha bolest“ se upravo zbog tabuizacije menstruacije pripisavala histeriji

Endometrioza Istraživanja su potvrdila da je bol koji žena oseti tokom ciklusa koji nije „standardan“ jednak bolu koji oseti čovek tokom srčanog udara/ Ilustracija Freepik
maj 08 2024, 05:00

Podeli

Najprirodnija ženska fiziološka pojava, još od ranog detinjstva, tema je koja zahteva neku dozu diskrecije. Koliko se samo tajanstvenih eufemizama koristilo za jednu tako prostu reč kao što je menstruacija. Tabu je, jer se o ženskim reproduktivnim organima govori tiho, a velika većina ne zna ni da ih imenuje. U tom vrzinom kolu nalazi se i ženska seksualnost koja je takođe jedna od „zabranjenih tema“.

Hormoni u organizmu „divljaju“ tokom „tih dana“, javljaju se promene raspoloženja, bolovi, grčevi u stomaku i migrene. Međutim, važno je razlikovati zdravu menstruaciju, koja ne bi trebalo da bude previše bolna, od menstruacije koja je bolna usled raznih stanja, poput endometrioze ili policističnih jajnika. U ovakvim slučajevima se telo neprestano grči, toliko da nekada imate osećaj da vam se organi u utrobi pomeraju. Istraživanja su potvrdila da je bol koji žena oseti tokom ciklusa koji nije „standardan“, jednak bolu koji oseti čovek tokom srčanog udara.

Takve bolove može da izazove baš endometrioza, „tiha bolest“ upravo zbog tabuizacije menstruacije. O njoj malo ko priča i zna, a ima je svaka deseta žena na svetu. Ali često upravo zbog stereotipa i opaski da su razmažene, žene ubede sebe da možda zaista preteruju i da im nije ništa. Vrlo često im čak ni lekari ne veruju, a kada oni počnu da vas „gaslajtuju“, izgubite poverenje u sve, pa čak i u sebe. „Možeš ti to“, „Još samo tri dana“… A neretko su upravo toliko intenzivne, obimne i bolne menstruacije crvena lampica da nešto zaista nije u redu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price