Kultura

Boja magije Terija Pračeta

Pračet nikad nije želio biti velikan "ozbiljne" literature, nije težio ka tome da bude Dostojevski, Prust, nije mu čak padalo na pamet da bude blizak velikanu "svog" žanra, Tolkinu

Foto Sam Farr / / SWNS / Profimedia
mar 16 2024, 05:00

Podeli

Tekst je originalno objavljen 24. septembra 2023. godine.

Kada je prije četrdeset godina odlučio da napiše roman, u namjeri da se našali kritikujući predvidljivost i robovanje jednim te istim obrascima u žanru epske fantastike, Teri Pračet nije očekivao, niti se nadao, uticaju koji će ostaviti u narednim decenijama. Prvi roman o Disksvijetu, nazvan “Boja magije”, slavi okrugli jubilej ove godine, a njegov autor, koji već par godina nije među živima, poveo je i sebe i svoje čitaoce u jedinstvenu satiričnu avanturu.

Avantura o Rinsvindu, čarobnjaku koji ne umije izvesti nijednu čin, Dvocvijetu, prvom turisti i njegovom magičnom, živom Prtljagu, ugledala je svjetlost dana sa tiražem od svega 506 primjeraka i par recenzija u opskurnim fanzinima. Godine koje su uslijedile nisu reprodukovale opskurnost i male tiraže. Budućnost je donijela četrdeset i jedan roman u serijalu, vitešku titulu za autora, ekranizacije, stripove, video-igre, milione prodatih kopija i jedan otkačeni multiverzum. Kako je takva satira obuzela cio svijet?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price