/ IFTN / United Archives / Profimedia

Rumena Bužarovska: Susret sa Loranom de Brunofom

Čelo mu je glatko, blistavi osmeh postojan, i povremeno tiho zastenje od radosti ili tu i tamo uzvikne neku reč na engleskom (“Sir!”, “Nuki!”)

mar 24 2024, 12:40

Podeli

Preminuo je Loran de Brunof, autor serijala “Babar Slon”, koji je preuzeo od svog oca. U znak sećanja na njega, objavljujemo – pod novim naslovom – jedan od eseja Rumene Bužarovske, originalno objavljenog pod naslovom “Filis Rouz, Prust i izgubljeni raj”, u okviru serijala na Velikim pričama 

Pre petnaestak godina, bivši prijatelj i kolega pozajmio mi je “Paralelne živote” Filis Rouz. Ova knjiga pripoveda o pet viktorijanskih brakova: onih Tomasa Karlajla, Džona Raskina, Džona Stjuarta Mila, Čarlsa Dikensa i Džordž Eliot. Sećam se da nisam mogla da ispustim tu knjigu iz ruku, a davala sam je i nekolicini prijatelja. Nisam sigurna da li sam je ikada vratila, ali jesam kupila sopstveni primerak kako bih mogla da ga delim. Tako je knjiga stigla i do mojih roditelja, koji su bili toliko očarani da su odlučili da je “čuvaju” u svojoj kući, premda se danas ne sećaju da su to rekli ili uradili. U međuvremenu sam kupila još dva primerka: jedan “privatni”, za mene i moje beleške, i drugi za pozajmice. Slala sam ovu knjigu i brojnim prijateljima širom sveta.

(Napomena: postoji još jedna knjiga s kojom sam to radila – “Solun, grad duhova” Marka Mazovera. Nedavno mi je moj grčki urednik Lefteris, a da to nije ni znao, poklonio baš ovu knjigu, opisavši tako pun krug koji me je dirnuo.)

Jedan od mnogih prijatelja kojima sam pozajmila “Paralelne živote” bio je Stiv, koji je u to vreme nanovo čitao Dikensa. Rekla sam mu da je u privatnom životu Dikens bio seronja, a onda mu poslala “Paralelne živote”. Stiv je progutao knjigu, priznao da je tačno to za Dikensa, a onda izguglao Filis Rouz i shvatio da imaju slične fascinacije: Filis je napisala memoare nazvane “Godina čitanja Prusta”, a Stiv je upravo prošao svoju godinu čitanja francuskog pisca. Stiv obožava Virdžiniju Vulf i ume da izrecituje celo drugo poglavlje “Ka svetioniku”, “Vreme prolazi”, koje je napamet naučio tokom prve godine kovida. Prva knjiga Filis Rouz, objavljena 1978. godine, zove se “Woman of Letters: A Life of Virginia Woolf” (“Žena od slova: Život Virdžinije Vulf”), nju je takođe progutao. Stiv voli i radove Alfreda Štiglica, čiju je biografiju Filis takođe napisala. Dok ju je istraživao, Stiv je otkrio da Filis živi u Ki Vestu, na Floridi, i izrazio želju da joj pošalje razglednicu u znak zahvalnosti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price