Biznis Društvo

Srpska „trka ka dnu“

Istraživanje i razvoj na margini društvenih prioriteta

Ilustracija freepik/VP
нов 09 2023, 05:00

Podeli

U tekstu „Istina o srpskom BDP-u“ konstatovali smo da je tehnološki napredak ključni sastojak privrednog rasta jer se njime omogućava efikasnija upotreba osnovnih faktora proizvodnje – prirodnih resursa, ljudskog rada i fizičkog kapitala. Takođe, u tekstu „U razvalinama srpskog obrazovanja“ naglasili smo da je obrazovanje ključni preduslov tehnološkog napretka jer je veća verovatnoća da će neko društvo biti inovativnije ukoliko ima više inženjera i naučnika.

U modernoj teoriji privrednog rasta, akcenat je upravo na što većem ulaganju raspoloživih resursa u proces generisanja i usvajanja novog znanja. Osim ulaganja u obrazovanje, komplementarno je i od velike važnosti ulaganje u istraživanje i razvoj (I&R). Direktan proizvod I&R su inovacije koje omogućavaju profitno motivisanim organizacijama da zahvate veći udeo na globalnom tržištu. Ove inovacije vode otkriću novih proizvoda, poboljšanju postojećih i otkriću novih i poboljšanih tehnika upravljanja procesom proizvodnje i prodaje.

Osim privatnog sektora, za ulaganje u I&R zainteresovana je i država jer tehnološki napredak osim privatnim kompanijama, donosi mnogobrojne koristi društvu. Tako, država neretko pomaže privatne firme koje masivno ulažu u I&R kroz, na primer, poreske olakšice i direktne subvencije. Postoje i brojni primeri uspešnih zajedničkih ulaganja države sa privatnim kompanijama poput Projekta ljudskog genoma (The Human Genome Project) ali i na polju auto-industrije, alternativnih izvora energije itd. Takođe, država ima i sopstvene projekte ulaganja u I&R od kojih su najznačajnija ulaganja u vojnu industriju, svemirski program, atomsku energiju i zdravstvo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price